Acasă Stirile zilei Cinci suspecti de terorism care ar fi fost detinuti intr-o inchisoare secreta...

Cinci suspecti de terorism care ar fi fost detinuti intr-o inchisoare secreta CIA din Romania au fost transferati la Guantanamo!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cinci barbati care ar fi fost detinuti intr-o inchisoare CIA din Romania se numara printre cei 14 principali suspecti de terorism transferati de administratia SUA in 2006 din inchisori secrete ale CIA la Guantanamo Bay, potrivit raportului „Globalizing Torture” publicat de Open Society Justice Initiative.

Yemenitul WALEED MOHAMMED BIN ATTASH (Tawfiq bin Attash) a fost capturat la Karachi, in Pakistan, la 29 aprilie 2003, dupa care a fost detinut in inchisori secrete ale CIA, inclusiv in Polonia, in martie 2003. El ar fi fost detinut intr-o inchisoare CIA din Bucuresti incepand cu 1 octombrie 2004. Administratia americana a confirmat in septembrie 2006 ca acesta se afla printre cei 14 detinuti de foarte mare importanta transferati dintr-o inchisoare secreta a CIA la Guantanamo Bay, unde se afla si in prezent. In mai 2011, procurorii militari au formulat acuzatii impotriva lui pentru rolul sau in atentatele din 11 septembrie 2001.

JANAT GUL (cunoscut si ca Hammidullah), fost presedinte al companiei afgane Ariana Airline, capturat in ianuarie 2003 in Lashkargar, Afganistan. El a fost detinut intr-o inchisoare secreta a CIA din Bucuresti in 2004. Janat Gul a fost detinut o vreme la Guantanamo Bay si transferat in Afganistan la 18 aprilie 2005.

Indonezianul RIDUAN ISAMUDDIN (cunoscut si ca Hambali), presupus membru al Al-Qaida si banuit de organizarea atentatului din 2002 asupra unei discoteci din Bali, a fost capturat la 14 august 2003 in Thailanda in cadrul unei operatiuni comune americano-thailandeze. El a fost detinut intr-o inchisoare din Rabat in 2004, precum si in Romania. Administratia americana a confirmat in septembrie 2006 ca Isamuddin se numara printre cei 14 detinuti de foarte mare importanta transferati dintr-o inchisoare secreta a CIA la Guantanamo Bay. Transferul a avut loc la 4 septembrie 2006, iar acesta se afla in continuare la Guantanamo.

Pakistanezul KHALID SHEIKH MOHAMMED, presupusul organizator al atacurilor teroriste din 11 septembrie 2011, a fost arestat in Pakistan la 1 martie 2003. La cateva zile dupa ce l-a arestat, CIA l-ar fi detinut in secret in Afganistan, dupa care l-ar fi transferat in Polonia pentru detentie secreta si interogatorii. Acolo el a fost supus tehnicii de simulare a inecului de 183 de ori. Potrivit unor scurgeri de informatii dintr-un raport ICRC (Comitetul International al Crucii Rosii), Mohammed si-a dat seama ca se afla in Polonia in momentul in care a primit o sticla cu apa care avea eticheta poloneza. El ar fi fost detinut in Romania in 2004. Administratia americana a confirmat in septembrie 2006 ca Mohammed a fost unul dintre cei 14 detinuti de mare importanta transferati dintr-o inchisoare secreta a CIA la Guantanamo Bay. Transferul a avut loc la 4 septembrie 2006, iar Mohammed se afla in continuare la Guantanamo. In mai 2011, procurorii militari au formulat acuzatii impotriva lui pentru rolul sau in atacurile din 11 septembrie 2001.

Sauditul ABD AL RAHIM AL NASHIRI a fost capturat in Dubai, in octombrie 2002, dus la inchisoarea secreta CIA Salt Pit din Afganistan si apoi intr-un alt centru secret din Bangkok, Thailanda, unde a fost supus tehnicii de simulare a inecului. Potrivit unui raport al ONU, la 4 decembrie 2002, CIA l-a transportat pe al Nashiri la bordul unui avion charter cu numarul de inmatriculare N63MU din Bangkok catre o inchisoare secreta a CIA din Polonia. In Polonia, interogatorii americani l-au suspus pe al Nashirii unor tehnici asimilate torturii. In jurul datei de 6 iunie 2003, Polonia a asistat Statele Unite la trasferarea lui de pe teritoriul polonez. Al Nashiri a fost ulterior detinut la Rabat, in Maroc, la Guantanamo Bay, in Cuba, si la o alta inchisoare secreta a CIA din Bucuresti, inainte de a fi dus inapoi la Guantanamo Bay, in septembrie 2006, unde se afla in continuare. Administratia americana a confirmat in septembrie 2006 ca al Nashiri a fost unul dintre cei 14 detinuti de mare importanta transferati dintr-o inchisoare secreta a CIA la Guantanamo Bay. La 20 aprilie 2011, procurorii militari americani au formulat acuzatii impotriva lui al Nashiri pentru presupusul sau rol in atacul impotriva USS Cole din 2000 si a atacului impotriva petrolierului civil francez MV Limburg in Golful Aden in 2002. In mai 2011 si august 2012, Open Society Justice Initiative a depus o plangere in numele lui al Nashiri la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului impotriva Poloniei si Romaniei.

Yemenitul RAMZI BIN AL-SHIBH a fost arestat in Pakistan la 11 septembrie 2002 si in aceeasi luna a fost transportat la Bagram, in Afganistan, unde a fost interogat timp de mai multe zile la un centru CIA. La 17 septembrie 2002 el a fost transferat din Kabul si, dupa o oprire in Amman, in Iordania, a fost dus intr-o inchisoare marocana din afara Rabatului. Inregistrari video ale interogatoriilor sale din Maroc au fost descoperite in 2007. El a fost transportat la 7 martie 2003 intr-o inchisoare secreta din Polonia, dupa care a fost dus din nou la Rabat la 6 iunie 2003. La 23 septembrie 2003 el a fost dus la Guantanamo Bay, la 22 martie 2004 in Maroc, iar la 1 octombrie 2004 a fost transferat intr-o inchisoare secreta din Bucuresti. Administratia americana a confirmat in septembrie 2006 ca al-Shibh se numara printre cei 14 detinuti de mare importanta transferati dintr-o inchisoare secreta a CIA la Guantanamo Bay. El se afla in continuare la Guantanamo, iar in mai 2011 procurorii militari au formulat acuzatii impotriva lui pentru rolul sau in atentatele din 11 septembrie 2001.

Sursa: mediafax.ro