Acasă Stirile zilei Energie Compania Paulownia Romania va investi intr-o FABRICA MINUNE de curent in Ardeal!...

Compania Paulownia Romania va investi intr-o FABRICA MINUNE de curent in Ardeal! Megawatti din copacul minune!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Compania Paulownia Romania se pregateste de o nouainvestitie in Ardeal. O fabricace va produce energie electricasi termicadin rezidurile arborilor paulownia.

Compania Paulownia Romania, distribuitor al copacilor „minune” paulownia are in plan investitii intr-o a doua fabricace va produce energie regenerabila, termicasi electricadin reziduurile arborelui, prin gazificare. Noua unitate de productie va fi amplasatala Sighisoara. „Suntem in studiu cu o posibiladeschidere a unei fabrici similare (cu cea de la Huedin n.red) si la Sighisoara, datoritasuprafetelor mari cultivate in aceastazona. Biomasa rezultatava fi distribuitain Romania, iar lemnul obtinut prin taierea arborilor va pleca catre fabrici de mobilier din tarasi strainatate.”, a declarat Adrian Vladarean CEO Paulownia Romania. Potrivit acestuia, fabrica va avea o putere de 2MW si va presupune o investitie de aproximativ 4,5 milioane de euro. „Am inceput saplantam paulownia pe 400 de hectare in zona”, mai spune Vladarean.

Investitii romanesti

Compania a demarat deja o investitie de 4,5 milioane de euro intr-o fabricala Huedin, unde se va produce energie regenerabila, termicasi electrica, cu o putere de 2 MW. Proiectul va fi realizat de Paulownia Romania in colaborare cu Primaria orasului si Spitalul Huedin, care va beneficia de energie termicala jumatate de pret. „Cu fabrica de la Huedin suntem in faza de a obtine autorizatiile de mediu. Nu am inceput sa construim, dar nici nu va lua mult timp pentru cavom lua fabrica la cheie, urmand doar sao montam. Finantarea unitatii este facutade noi in totalitate, iar pentru unitatea din Sighisoara am putea obtine fonduri europene sau sao finantam tot noi. Investitia se amortizeazafoarte repede”, explicaVladarean, potrivit caruia numarul de salariati ai Paulownia va ajunge la aproximativ 100 dupainaugurarea unitatii de la Huedin.

Mii de hectare de paulownia

Paulownia Romania detine momentan 60 de hectare de teren plantate cu paulownia, dar are planuri ambitioase de extindere. Anul viitor, compania vrea saajungala 2.500 de hectare terenuri proprii si minimum 1500 de hectare plantate detinute de clientii care cumparaarborele de la societate. „Avem plantatii pe toatasuprafata Romaniei precum si in in Italia si Ungaria. Plantele cultivate anul trecut au ajuns deja la o inaltime de 5 -6 m si un diametru de 10 cm, peste asteptarile noastre. Avem sere proprii iin care pregatim plantele, iar personalul nostru este in crestere, datoritasuccesului pe care il are paulownia, nu numai in tara, cat si in strainatate”, ne-a mai declarat Vladarean.

Copaci minune romanesti in parcurile din Ungaria

Compania cu capital 100% romanesc a inceput demersurile si pentru a exporta paulownia peste granite, fiind in negocieri cu autoritatile locale pentru plantarea copacului energetic cu cel mai mare ritm de crestere din lume in parcuri. „Suntem in discutii cu primarii din Ungaria, Slovacia si Polonia pentru a planta paulownia, iar in Ungaria, intr-un oras de langa Budapesta, am plantat deja 5 copaci intr-un parc”, explicamanagerul Paulownia Romania. Mai mult, distribuitorul copacului minune a semnat un contract de 20 de milioane de euro cu o singurafirmaungureascacare va planta o suprafatade 5.000 de hectare cu paulownia din Romania.

Paulownia Romania si-a extins granitele afacerii si in Italia, in zona Sardinia, unde detine deja 100 de hectare, dar au in plan o suprafatacultivatade 1.000 de hectare. „Legislatia europeanaprevede ca, din 2014, toti detinatorii de terenuri trebuie saplanteze un minimum de 10% plante energetice. Altfel sunt amendati”, explicaVladarean motivul pentru care europenii sunt asa de interesati de acest copac.

Ce face copacul paulownia

Originar din ASIA, paulownia, cunoscut si sub denumirea de copacul Pasarii Pheonix, este copacul de esentatare cu cea mai rapidacrestere din lume. Cultivat in conditii corecte, el poate ajunge la o inaltime de 20 metri in 3 ani, putand fi recoltat. De asemenea,este cu 30% mai usor decat orice lemn comparabil, este rezistent la contorsionare, consumade zece ori mai mult CO2 decat oricare alt arbore si este rezistent la foc (temperatura de aprindere este de 420-430 de grade Celsius, comparativ cu un lemn de esentatare sau medie care se aprinde la 220-225 de grade Celsius).

Utilitatatea acestor copaci este extrem de mare, astfel capot fi plantati pentru cherestea (in 8 ani un arbore produce 1 metru cub de cherestea), precum si ca biomasa, astfel cadin al doilea an de plantare poate produce o cantitate de biomasade aproximativ 40 tone/anual. Lemnul are o putere calorica de 3680 KJ. Din paulownia se pot face, printre altele, mobila, parchet, instrumente muzicale, este folosit in constructii (bun izolator) sau constructii navale. Paulownia infloreste abundent primavara, cu flori mari violete – albastre, producandu-se din el, o miere deosebit de aromatica si valoroasadin punct de vedere nutritiv (700-1000 de kg de miere la hectar). Pate fi folositasi ca plantafurajerasau cu rol decorativ.

Plantatiile paulownia, extrem de profitabile

Din datele Paulownia Romania, distribuitor al copacilor Paulownia in Romania, costul infiintarii unei culturi de un hectar ajunge la 3.000 de euro fara TVA, la care se adaugacheltuielile aferente pregatirii anterioare a solului. pentru ca investitia safie rentabila, reprezentantii Paulownia Romania apreciazacaar fi nevoie de minimum 5 hectare de teren. Copacul creste insaextrem de rapid si se regenereazade la sistemele existente de radacinaastfel case pot recolta intre 3 si 5 rotatii de crestere a lemnului faraa fi nevoie de replantare. Castigul ajunge in al treilea an de la plantare la 30.000 de euro pe hectare, adicain jur de 50 de euro pe arbore. In conditiile in care dintr-o singuraplantaexistacel putin 3 productii, se poate ajunge la un castig de 150 de euro la un copac, pe o perioadade 10 ani.