Acasă Sanatate Cinci teste medicale care ar putea depista cancerul inainte de aparitia simptomelor!

Cinci teste medicale care ar putea depista cancerul inainte de aparitia simptomelor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista analize care pot depista diferitele tipuri de neoplazii chiar inainte de a aparea simptomele, ceea ce le face mai usor de tratat.

„Testele de screening e bine sa fie facute periodic. Ele trag semnale de alarma la oameni in aparenta stare de sanatate, cand boala nu manifesta semne clinice”, explica Alina Constantin, medic de familie.

1. CANCERUL LA SaN. Screeningurile timpurii ofera sanse mari de vindecare in cancerul de san. Cu cat tumoarea canceroasa e mai mica, cu atat sansele de reusita ale unei operatii sunt mai mari. „Factorii de risc si predispozanti pentru acest cancer sunt: antecedentele familiale de cancer de san, lipsa sarcinilor si a alaptarii, administrarea de hormoni”, avertizeaza medicul Alina Constantin.

Cea mai la indemana metoda de testare este autoexaminarea sanilor, insa puteti apela si la mamografii, ecografii sau sonoelastografie. Medicii recomanda sa va faceti teste de la varsta de 40 de ani.

2. CANCER COLORECTAL. Majoritatea cancerelor de colon se dezvolta din polipii din colon. Pentru prevenire e importanta depistarea si inlaturarea polipilor inainte ca ei sa se transforme in cancer.

Ca metode de screening se pot folosi testul de sangerare oculta in scaun (depistarea sangelui in materiile fecale), colonoscopia, care investigheaza rectul si intreg colonul cu ajutorul colonoscopului, dar si sigmoidoscopia, metoda prin care se vede doar o parte a colonului.

„Colonoscopia e utila si pentru depistarea polipilor intestinali, formatiuni precanceroase. Aceste teste ar trebui efectuate anual de femeile trecute de 50 de ani, care prezinta antecedente familiale de cancere digestive, de polipi intestinali, care au avut hemoragii anale, boli inflamatorii intestinale sau prezinta tulburari frecvente de tranzit intestinal”, mai recomanda medicul.

3. CANCERUL CERVICAL. in Romania, rata mortalitatii cauzata de cancerul de col e cea mai mare din Europa, iar testele de screening se efectueaza gratuit, in cadrul unui program national.

Testarea se adreseaza femeilor intre 20 si de 65 ani, active sexual. Risca sa dezvolte cancer de col femeile intre 45 si 55 de ani, cu sarcini multiple, care si-au inceput viata sexuala inainte de 16 ani, fumatoarele, cele care utilizeaza pastile contra ceptive, cele cu antecedente de boli cu transmitere sexuala. Testele si vaccinarea HPV sunt metode eficiente de prevenire a acestui tip de cancer.

4. CANCERUL PULMONAR. „Cei care prezinta tuse, dureri toracice, lipsa de aer, astenie accentuata, tulburari la inghitire, hemoptizii (prezenta sangelui in secretiile expectorate) trebuie sa se prezinte la medic. De asemenea, cei cu boli pulmonare obstructive, cu infectii respiratorii frecvente, cei expusi unui mediu cu aer poluat si, mai ales, fumatorii ar trebui sa se supuna controalelor medicale periodice”, recomanda Alina Constantin.

Analizele pentru depistarea cancerului pulmonar sunt radiografia pulmonara, dar si RMN-ul, o metoda imagistica mai scumpa.

5. CANCERUL DE PIELE. Un alt tip de cancer care afecteaza femeile e cancerul de piele (melanomul). Pentru unele persoane exista un risc genetic ce favorizeaza aparitia bolii, iar pericolul creste proportional cu expunerea la soare.

Pentru depistarea acestui cancer, mergeti la dermatolog daca aveti alunite sau pete suspecte (neregulate, care provoaca mancarime).

Sursa: Doctorulzilei