“Un sistem de alertare a populatiei in timp real ar trebui sa fie functional in cel mult doua luni″. Anuntul a fost facut de premier care se declara optimist.

Pare sa nu stie insa ca mai multe ministere incearca de peste un an sa puna in practica acest program, care poate salva vieti. O prima piedica o reprezinta faptul ca sistemele de telefonie nu pot transmite mai mult de 8.000 de mesaje odata.

Numarul mare de victime pe care vijelia de duminica l-a facut in vestul tarii, 8 morti si 137 de raniti, a obligat autoritatile sa gaseasca mai repede solutii pentru a-i pune in garda pe cei in pericol.

Ideea este mai veche, de un an, si a fost discutata in mai multe comisii si comitete. in prima faza s-a lovit de o problema tehnica si anume limitarea operatorilor de telefonie mobila care nu pot transmite concomitent mai mult de 8.000 de SMS-uri odata. Apoi, au nevoie de timp pentru a-i anunta pe urmatorii 8.000. si tot asa.

Specialiștii au gasit o alta varianta. Meteorologii instituie alerta si transmit mesajul pompierilor. Acestia acceseaza o centrala telefonica proprie prin care trimit semnalul de alerta catre toti operatorii de telefonie mobila care, la rândul lor, o dau mai departe populatiei. Nu exista o limita de abonati care vor primi mesajul, astfel incât toti cei aflati intr-o regiune in care urmeaza sa se produca o furtuna, o inundatie sau unde a avut loc un accident chimic vor fi anuntati.

si totusi, autoritatile nu au prea mult timp la dispozitie. Clima sufera transformari majore si de la an la an manifestarile sunt tot mai violente.

Sursa: Protv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.