Acasă Sanatate Cele mai periculoase boli care nu au simptome! Cancerul care nu da...

Cele mai periculoase boli care nu au simptome! Cancerul care nu da semne 10 ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista foarte multe boli fara simptome imediate, care, daca nu sunt depistate la timp, pot evolua in voie, conducand uneori chiar la decesul neasteptat al persoanelor aparent sanatoase. in primul rand, e vorba despre diferite forme de cancer, de exemplu bronho-pneumonar, hepatic, pancreatic, renal, vezical, osos, de tract gastrointestinal si lista poate continua. Pot trece luni la rand, in unele cazuri chiar ani, pana ce boala incepe sa se manifeste, sa dea de banuit. Apoi, mai poate fi vorba despre hepatite, infectiile HIV, tuberculoza, diabet sau chiar boli de inima.

Cancerul pulmonar evolueaza in zece ani
Spre exemplu, cancerul pulmonar poate evolua timp de zece ani fara a fi descoperit. Abia in faza terminala apar tusea persistenta, durerile in piept si uneori febra. Diagnosticul se pune in urma radiografiei pulmonare, care, daca este facuta de timpuriu, creste rata de supravietuire cu aproape 50%. La fel se intampla si cu cancerul de col uterin, cauzat de infectia cu virusul Papilloma Human, sau in cazul infectiei HIV. Acestea nu sunt dureroase in prima faza si pot fi descoperite numai cu ajutorul testelor specifice, respectiv citologia Babes-Papanicolau si proba de sange.

Diabetul, depistat intamplator
Una dintre cele mai comune boli care raman nediagnosticate timp de multi ani dupa instalare este diabetul. Multe dintre persoanele care sufera de diabet nu stiu ca au aceasta boala, afectiunea fiind adesea depistata intamplator. Dintre simptomele tarzii ale acestei boli amintim: senzatia de sete, oboseala si scaderea in greutate.

Virusurile hepatice B si C sunt foarte periculoase, deoarece, netratate la timp, pot duce la ciroza, cancer hepatic sau chiar la deces. in plus, tratamentul acestor boli este foarte costisitor si greu de suportat de organism. De aceea, e important sa pastrati igiena personala, sa va protejati ranile deschise si sa nu faceti sex neprotejat cu persoane a caror stare de sanatate nu o cunoasteti pe deplin. Ambele boli pot fi depistate printr-o analiza specifica a sangelui, iar simptomele ce pot aparea includ dureri de cap, febra si stare de oboseala permanenta, scrie doctorulzilei.

Asa cum era de asteptat, afectiunile inimii ocupa si ele un loc „de cinste” in categoria bolilor tacute. Pacientii care au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala sau nivelul crescut al colesterolului in urma analizelor de rutina trebuie sa-si ia masuri de precautie. in aceasta situatie e indicat sa respecte cu strictete reteta si indicatiile medicului, pentru ca valorile sa intre din nou in limitele normale. in caz contrar poate aparea o boala de inima, hipertensiunea si colesterolul marit fiind principalii factori de risc. Afectiunile cardiovasculare se situeaza pe locul intai in topul celor mai periculoase boli asimptomatice, din cauza numarului mare de decese pe care le provoaca anual.

Nu ignorati nici vederea! Chiar daca nu aveti probleme cu ochii, dupa varsta de 40 de ani e indicat sa faceti un control oftalmologic anual, iar in cazul in care exista in familie o ruda cu glaucom mergeti la medic mai devreme. Afectiunea este cu atat mai periculoasa, cu cat afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si este una dintre cauzele principale ale orbirii. Jumatate dintre persoanele cu glaucom nu stiu ca au aceasta boala inainte de a li se deteriora ireparabil vederea.

Durerile de cap pot indica un anevrism cerebral
si anevrismele cerebrale se pot incadra in categoria „bolilor tacute”, intrucat cele mai multe dintre durerile de cap sunt inofensive si puse de obicei pe seama stresului cotidian in primele stadii ale bolii. in plus, aceste tumori nu pot fi vazute decat la computer tomograf sau rezonanta magnetica, ceea ce inseamna ca depinde foarte mult de inspiratia medicului, care trebuie sa stie de ce analize aveti nevoie.

Masurati-va densitatea osoasa
Osteoporoza este cunoscuta si sub numele de „boala tacuta”, deoarece majoritatea oamenilor nu afla de existenta ei decat atunci cand oasele lor devin atat de fragile, incat o simpla cazatura, luxatie sau lovitura le poate cauza fracturi sau ruperea vertebrelor. De aceea, e important sa mergeti frecvent la medic sa va testati densitatea osoasa, in special femeile trecute de menopauza.