Acasă Special interviuri Cel mai tăcut loc de pe pământ

Cel mai tăcut loc de pe pământ

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Toată lumea caută un moment de liniște. Un englez a dus la extrem acest vis și pentru 45 de minute a trăit o experiență care s-a transformat într-un record mondial.

George Michelson Foy este numele englezului care a rezistat cel mai mult în camera care absoarbe toate sunetele din lume. S-a dus la Laboratoarele Orfield, unde se află singura cameră antifonată din lume care absoarbe 99.9 % din sunetele lumii.

Până în acel moment, nimeni nu rezistase mai mult de 15 minute în cameră, un violonist ieșind de acolo chiar și după câteva secunde, din cauza fricii extreme.

Senzatia este cu adevarat speciala. Camera e intunecata, mica si singurele sunete pe care le auzi sunt cele pe care le face propriul tau corp:

„Totul a început când eram într-o stație de metrou din New York. Copiii mei se plângeau, 4 trenuri veneau urlând în stație în același timp, iar eu mi-am acoperit urechile cu mâinile. Gălăgia era greu de suportat”

și-a început englezul povestea.

Până a ajuns la Laboratoarele speciale, a încercat chiar și o mina, aflată la 2km sub pământ.

„Într-un oraș, unul dintre lucrurile prezente în fiecare moment e gălăgia provocată de avioane, mașini, mașinării si voci. Nu există evadare din asta și începeam să cred că am să înnebunesc din cauza asta. Am căutat să mă liniștesc și m-am decis să merg într-o misiune de a căuta cel mai liniștit loc de pe pământ, să descopăr liniștea totală. Am fost întâi într-o biserică a Ordinului Cistercian, într-o casa în pământ a amerindienilor și într-o mină aflată la 2km sub pământ. Toate au fost liniștitoare, dar nici una nu a fost un mormânt de tăcere.”

„Cel mai încântat am fost când am ajuns într-o cameră care elimină ecoul, în Minnesota, la Laboratoarele Orfield. E o cameră mică, izolată complet cu plăci de beton și oțel care elimină orice sunet venit din exterior, iar pe interior are bureți special concepuți pentru a absorbi toate sunetele. Până și podeaua este suspendată și modificată să absoarbă sunetul pașilor.”

Experiența traită de el acolo este aproape unică pentru un om.

„Dacă un șoptit este măsurat la 20 de decibeli, în acea cameră este de 16 ori redus. Camera asta este trecută în cartea recordurilor drept cel mai liniștit loc de pe pământ. Absoarbe 99.9% din sunete. Ironic, mulți oameni consideră că liniștea totală este supărătoare. Dacă sunt delimitați de sunetele obișnuite se pot speria. Acest lucru poate fi considerat chiar ca o formă de tortură. Astronauții se pregătesc în astfel de camere pentru a se putea obișnui cu liniștea din spațiu.”

În ciuda avertismentelor primite, că ar putea suferi greață sau halucinații, a rezistat 45 de minute în acea cameră:

„Am auzit că prezența într-o astfel de cameră pentru mai mult de 15 minute poate dăuna. Unii suferă de claustrofobie, greață si atacuri de panică, chiar și halucinații. Uneori, chiar ai impresia că auzi lucruri. Un violonist a încercat asta și a bătut în ușa după câteva secunde să iasă, nu putea să suporte liniștea. Am programat o sesiune de 45 de minute, nimeni nu mai reușise să stea atât de mult timp acolo. Mă gândeam la doar două lucruri: o să înnebunesc și o să-mi rup hainele de pe mine sau voi fi dezamăgit că nu a fost așa cum speram.”

Cele 45 de minute trăite în camera întunecoasă au fost povestite în cel mai mic detaliu:

„Când ușa masivă s-a închis în spatele meu, am intrat în întuneric. Pentru că și lumina poate face zgomot, nu există lumină acolo. Pentru câteva secunde, fiind într-un loc atât de tăcut, am atins nirvana, a fost un balsam pentru nervii mei. Mă chinuiam să aud ceva… și nu auzeam nimic. Apoi, după un minut sau două, am început să fiu conștient de sunetele pe care eu le făceam, de respirație, așa că mi-am ținut-o. După alte câteva minute, am început să aud cum sângele îmi aleargă prin vene. Urechile devin mult mai sensibile atunci când nu e nici un sunet în zona, iar ale mele o luau razna. Oare halucinam?”

„Senzația asta de liniște totală era stricată, nu există un loc cu adevarat liniștit. Trebuie să fii mort ca să atingi liniștea totală. Când am încetat să mai fiu obsedat de zgomotul pe care propriul meu corp îl facea, a început să-mi placa. Nu mi-a fost frică și am mai ieșit de acolo doar pentru că mi s-a dus timpul. Toată lumea era impresionată pentru că am bătut recordul în acea cameră. Când am ieșit, m-am simțit extrem de relaxat și calm. Dorința mea pentru a găsi liniște mi-a schimbat viața. Am descoperit că daca îți faci timp și pentru puțină liniște, poți găsi cheia spre fericire. Poți în acele momente să te gândesti la viața ta, la ce vrei, la cum să te concentrezi mai bine asupra lucrurilor importante.”

a povestit George Michelson Foy pentru Guardian.