Acasă Stirile zilei Stiinta Cea mai noua forma geometrica descoperita de MATEMATICIENI: Vezi cum arata „Poliedrul...

Cea mai noua forma geometrica descoperita de MATEMATICIENI: Vezi cum arata „Poliedrul GOLDBERG”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O noua forma geometrica a fost descoperita de matematicieni in ultimii 400 de ani, pe care au denumit-o „poliedrul Goldberg”.

Matematicienii din Grecia Antica, in special Platon, au clasificat formele solide cu multe mii de ani in urma. De atunci, foarte putine figuri geometrice „solide” au fost descoperite, iar ultima dintre ele a fost identificata in urma cu 400 de ani, informeaza dailymail.co.uk.

Matematicienii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au anuntat ca au identificat o a patra clasa de „poliedru convex echilateral”, pe care au denumit-o „poliedrul Goldberg”, inspirandu-se din felul in care formele apar in mod natural in ochiul uman. Descoperirea lor ar putea conduce la identificarea unui numar infinit de forme solide complexe.

Primul tip de forme solide care a fost descoperit este cunoscut sub denumirea de „solidele lui Platon”, care includ cubul, tetraedrul (o structura 3D alcatuita din patru fete triunghiulare), octaedrul (structura 3 alcatuita din opt fete triunghiulare), dodecaedrul (poliedru cu 12 fete triunghiulare) si icosaedrul (poliedru cu 20 de fete triunghiulare si 30 de muchii).

Toate aceste forme geometrice sunt destul de obisnuite si apar in mod natural in mediul inconjurator.

Doar doua alte tipuri de forme solide au fost identificate dupa ele: „solidele lui Arhimede”, care includ icosaedrul trunchiat (un poliedru cu 32 de fete), si foarte complexele forme 3 denumite „solidele lui Kepler”, descoperite in urma cu 400 de ani, in randul carora se afla poliedrul rombic.

Noua forma geometrica, care seamana cu o minge de fotbal, are o structura ce a fost explicata prin metode matematice si ar putea duce la descoperirea unui numar infinit de forme similare, se afirma intr-un articol publicat in revista The Conversation.

Stan Schein de la UCLA studia retina ochiului uman in momentul in care a fost intrigat de structura de poliedru a unei proteine denumite „clahrin”, care transporta energie in celule si in afara lor si creeaza o multime de forme.

Profesorul american a obtinut si o explicatie matematica pentru aceasta forma si, in timp ce lucra la acest proiect, a citit o lucrare scrisa de Michael Goldberg, un matematician din secolul al XX-lea, care era convins ca descoperise un nout set de forme geometrice – poliedre complexe alcatuite dintr-un amestec de pentagoane si hexagoane.

Desi Stan Schein nu credea ca formele lui Goldberg erau poliedre perfecte, el considera insa ca acestea reprezentau intr-adevar o noua clasa de forme geometrice, pe care au denumit-o „poliedre Goldberg” in memoria matematicianului decedat.

Oamenii de stiinta sunt entuziasmati de aceasta descoperire, intrucat noul poliedru are o structura similara cu aceea a virusurilor. Daca cercetatorii reusesc sa descrie cu acuratete geometria unui virus, precum cel al gripei, atunci ei pot sa gaseasca metode mai bune pentru a-l combate.

1gogo

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos