Acasă Utile Culinar Cea mai buna dieta dupa masa copioasa de Paste!

Cea mai buna dieta dupa masa copioasa de Paste!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In timpul sarbatorilor majoritatea dintre noi uitam de alimentatia corecta si facem excese. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare in nutritie, explica ce trebuie sa facem pentru a ne simti bine si dupa sarbatori.
Livia Nena: Este nevoie de o detoxifiere a organismului, pentru ca si kilogramele se dau jos mult mai usor printr-o dieta de detoxifiere. De multe ori, o dieta cu scopul de a da jos kilogramele acumulate poate fi franata de toxine.

Reporter: Cum se acumuleaza toxinele?

Livia Nena: Odata cu acumularea grasimilor se acumuleaza si toxinele. Atunci cand incarcam organismul de grasime si mancam in exces, automat se acumuleaza si toxinele.

Reporter: Cum stim daca avem nevoie de detoxifiere? Care sunt semnele prin care organismul ne anunta ca e nevoie sa luam masuri?

Livia Nena: Sunt multe semne. In primul rand, chiar ingrasarea propriu-zisa arata ca am acumulat toxine. Aspectul pielii nu mai este unul neted si organismul se poate incarca cu asa-numita celulita, iar pielea capata aspect de portocala. Apar cearcanele, apare un somn neodihnitor, oboseala, o senzatie de greutate in organism, apare transpiratia urat mirositoare. Apar staze atat limfatice, cat si sangvine. Pot aparea edeme ale picioarelor, o circulatie proasta, o umflare a vaselor de sange periferice, mai ales a venelor, o respiratie mai greoaie, lipsa de concentrare. Sunt foarte multe aspecte care definesc acumularea de toxine si fiecare persoana are o simptomatologie proprie.

Reporter: Cum scapam de toxine? Ce si cat trebuie sa mancam?

Livia Nena: Detoxifierea trebuie sa inceapa clar cu reducerea cantitatii de mancare, cu evitarea unor alimente care, prin definitie, in cantitate exagerata intoxica organismul. Dupa sarbatori e bine sa intram 10 zile intr-o cura de detoxifiere in care sa evitam carnea de porc, de animal tanar, care este mai toxica decat carnea de animal batran. Trebuie evitat consumul exagerat de oua. Vorbesc aici de proteina animala care in cantitate foarte mare poate intoxica organismul, poate creste nivelul de acid uric si de urati in organism. Deci, in primul rand, trebuie renuntat la carne, la oua. Sunt interzise mezelurile, atat cele facute industrial, dar si cele facute in casa, pentru ca acestea presupun o cantitate mare de grasime si de colesterol, in primul rand. Excluse pe perioada curei de detoxifiere vor fi si cafeaua, alcoolul, carnea rosie, zaharul. Pun accent pe zahar, pentru ca este un element extrem de oxidant. Deci daca vrem sa imbatranim repede mancam mult zahar si carne rosie si atunci procesele oxidative prolifereaza, adica sunt din ce in ce mai multe si mai agresive in organism.

Reporter: Dulciurile facute cu indulcitori sunt recomandate?

Livia Nena: Ocazional, dar nu tot timpul, sa nu devina o regula. Indulcitorii de sinteza sunt nocivi pentru organism. Fiind niste produse artificiale si chimice nu plac deloc organismului si mai ales ficatului si atunci este de preferat sa inlocuim, de exemplu, cu fructoza care exista in magazine, dar si aceasta cu precautie pentru ca are hidrati de carbon. E bine de folosit stevia, acea stevie stabilizata sub forma de zahar, care se gaseste in supermarketuri.

Reporter: Ce alimente se pot consuma in timpul curei?

Livia Nena: Se recomanda legumele, fructele, sucurile din legume si fructe, ceaiul depurativ.

Reporter: Putem consuma legume si fructe in orice cantitate?

Livia Nena: Pentru persoanele care doresc sa si slabeasca, recomand intre 300-500 grame de fructe pe zi, fructe cu indice glicemic scazut, cele cu 10%. Ma refer la: mere, portocale, mandarine, grapefruit, pomelo si ananas. Legumele pot fi consumate chiar mai mult de 500 grame pe zi, verdeturile la fel. De asemenea, se pot consuma branzeturi usoare, branza de vaci de exemplu. Se va bea multa apa, dar si ceaiuri depurative. O cana de apa calduta cu putina zeama de lamaie, bauta dimineata pe stomacul gol, ajuta atat in cura de detoxifiere, cat si in cura de slabire.

Reporter: Cate cure de detoxifiere trebuie sa tinem pe an pentru a ne mentine sanatosi si supli ?

Livia Nena: Sunt recomandate doua cure pe an, una primavara si alta toamna, timp de 10 zile.

Reporter : O cura de detoxifiere prelungita, de o luna de zile de exemplu, poate dauna?

Livia Nena: Poate dauna, pentru ca poate saraci organismul de unele elemente care alcatuiesc asa-numitul “lant al vietii”. Organismul poate beneficia de mai multe vitamine, minerale, enzime aminoacizi, dar se creeaza carente in ceea ce priveste cantitatea de proteine, de glucide in organism si asta conteaza.

Reporter: Cum stim daca dieta de detoxifiere a dat rezultate?

Livia Nena: Vedem, in primul rand, in aspectul nostru. Piele devine mai luminoasa, mai ferma, dispar cearcanele, dispare obosela, acea oboseala cronica, dispare acea senzatie de greutate in corp, in picioare, ne simtim mai vioi. Sunt beneficii si la nivelul organelor interne, la nivel hepato-biliar. Sunt persoane care au probleme hepato-biliare si atunci o cantitate mare de toxine in organism poate sa duca la anumite senzatii, cum ar fi: balonarea, durerile in partea dreapta. Cu aceasta cura de detoxifiere, automat, se curata si organele noastre interne, mai ales: ficatul, bila, stomacul, intestinele.

Reporter: La ce interval de timp dupa cura de detoxifiere putem sa incepem o cura de slabire sau este de fapt o cura de slabire?

Livia Nena: Cura de detoxifiere poate sa reprezinte si o cura de slabire, multe persoane renuntand la aceste alimente si la cantitatea lor mare, automat slabesc. Dar sunt si persoane care necesita, dupa aceasta cura de detoxifiere, si o dieta speciala pentru slabire si ma refer aici la persoanele care au obezitate de gradul I, de gradul II, de gradul III. Persoanele suprapronderale pot avea placuta surpriza sa si slabeasca.

Reporter: Care sunt ingredientele unei diete reusite?

Livia Nena: Sunt mai multi parametri care intra in ecuatia dietei de slabire. In primul rand, respectarea numarului de calorii stabilite de nutritionist pentru a slabi. In al doilea rand, mesele regulate la ore cat de cat stabilite de dietetician, cantitatea rezonabila de alimente, miscarea. Miscarea este foarte importanta la cei care au obezitate (obezitate gradul I, II si III) si trebuie sa activeze metabolismul, pentru ca printr-o dieta, din pacate, nu se obtine rezultatul scontat daca nu e insotita si de miscare.

sursa: RADOR