Acasă Cultura Calendar Ortodox Ce trebuie sa faci de Sfantul Ioan daca vrei sa nu fii...

Ce trebuie sa faci de Sfantul Ioan daca vrei sa nu fii trist tot restul anului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dupa Boboteaza, este cinstit Sfantul Ioan, numit si „Inaintemergatorul”, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos. Parintii lui, preotul Zaharia si Elisabeta, erau rude cu parintii Fecioarei Maria, Ioachim si Ana. In timp ce Zaharia slujea la templu in Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil ca Elisabeta va naste un fiu la batranete si se va chema Ioan. Pentru ca Zaharia s-a indoit de aceasta veste, a ramas mut pana ce Elisabeta a nascut.

Sfintul Ioan Botezatorul a inceput sa predice in al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta si a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!”.

Traditii si superstitii

Pentru a te feri de boli pe tot parcursul anului, traditia cere sa te stropesti cu agheasma noua inca din primul moment in care te trezesti. De asemenea, traditia mai spune ca este bine ca si locuinta (exceptand baia) sa fie stropita cu agheasma, pentru a tine dezastrele la distanta.

Potrivit unei alte superstitii de Sfantul Ion, astazi trebuie sa faci tot posibilul pentru a-ti cultiva buna-dispozitie. Razi cu pofta, altfel risti sa fii deprimata tot anul si in casa ta sa domine tristetea!

Nu se bea vin rosu. Simbolizand sangele varsat de Sfantul Prooroc Ioan, traditia cere ca licorile si alimentele de culoare rosie sa fie excluse astazi, scrie divahair.

Nici varza nu se bucura de o conotatie pozitiva; conform scrierilor sfinte, Sfantului Prooroc Ioan i s-a taiat capul pe o varza de 7 ori, asa ca varza (in special cea rosie) se adauga listei alimentelor interzise astazi.

Vinul alb, in schimb, este permis. In Romania exista zone in care inca se mai pastreaza traditia “Iordanitului femeilor”, cand toate femeile din sat sunt invitate sa se adune pentru a petrece. In zori, ele ies pe strada, iar obiceiul le permite sa ii ameninte pe barbati ca ii arunca in rau. Pentru a scapa de pericol, barbatii trebuie sa le ofere o carafa de vin alb consoartelor.