Acasă Sanatate Ce se intampla daca NU dormim suficient pe timpul noptii

Ce se intampla daca NU dormim suficient pe timpul noptii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca nu dormim suficient pe timpul noptii exista riscul de a bloca procesul de acumulare si sortare a amintirilor, existand riscul ca acestea sa fie pierdute pentru totdeauna.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania, din Statele Unite, a descoperit ca numai doua ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a opri creierul de la a pastra amintiri, iar simpla trecere de la opt la sase ore de somn pe noapte ar putea face diferenta in acest sens, informeaza Daily Mail.

Mai mult, orice amintiri ratacite din cauza somnului insuficient pot fi pierdute pentru totdeauna, potrivit unor discursuri de la conferinta anuala a Societatii pentru Neurostiinta.

„Pentru viata moderna, acest lucru inseamna ca somnul nu ar trebui privit ca un lux”, a spus cercetatorul Ted Abel. „Functionarea creierului este, bineinteles, de o importanta critica, asa cum este si posibilitatea de a ne aminti cu precizie si de a consolida lucrurile intamplate de-a lungul zilei.”

„De multe ori simtim, probabil, ca daca am mai lua o cafea si am mai raspunde la inca cinci mailuri, am reusi sa ducem la capat tot ce avem de facut. Cateodata ar putea fi mai bine sa mergem la culcare si sa ne ocupam de toate acestea mai tarziu.”

Profesorul Abel si echipa lui de la Universitatea din Pennsylvania au testat aceste ipoteze in laborator, unde au observat cum soarecii care au fost intrerupti din somn au esuat la o sarcina care le testa memoria.

Cobaii au fost tinuti treji perioade variate de timp pentru a se repera exact cantitatea de somn care trebuie sa fie pierduta pentru ca memoria sa fie afectata.

„Cea mai importanta descoperire a fost ca o foarte scurta perioada de timp ar avea impact asupra unitatii memoriei; a fost vorba de trei ore, ceea ce pentru soareci inseamna aproximativ 20 la suta din somnul lor in 24 de ore” , a mai spus profesorul.

„In cazul oamenilor, aceasta s-ar traduce drept reducerea de la opt la sase ore a reprizei de somn, ceea ce noi facem tot timpul.”

Oamenii de stiinta considera ca reluarea amintirilor in timpul somnului este esentiala pentru inmagazinarea corecta a acestora in creier.

Studiul a sugerat, de asemenea, ca procesul de invatare este urmat de o perioada critica in care amintirile sunt consolidate, insemnand, asadar, ca renuntarea la somn poate fi mai daunatoare in anumite momente decat in altele.

Profesorul Abel, care incearca sa doarma intre sapte si opt ore pe noapte, a adaugat ca orice informatie care se pierde din cauza lipsei de somn dispare pentru totdeauna, aceasta insemnand ca o repriza mai lunga de somn a doua zi nu o va recupera.

„Ceea ce e important cu privire la somn este ca ii permite creierului sa realizeze lucruri pentru care este prea ocupat in timpul zilei”, a spus si Neil Stanley, unul dintre cei mai mari specialisti in stiinta somnului. „Somnul este perioada linistita care ii acorda creierului timpul sa aranjeze amintirile.”

Consolidarea insuficienta a amintirilor poate provoca uitarea indeplinirii unor sarcini simple, ceea ce duce in multe randuri la certuri, a adaugat doctorul Stanley.