Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de stiinta din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences si Harvard Medical School, fumatul lasa o amprenta in ADN chiar si dupa 30 de ani de la renuntarea la tigari. 


Avertismentul celui mai renumit nutritionist provoaca fiori! Mancarea ucide mai multi oameni decat alcoolul si fumatul la un loc!

Obiceiurile zilnice care sunt la fel de daunatoare ca fumatul!

Cum iti mentii greutatea cand te lasi de fumat!


Conform noii descoperiri, metilarea ADN este un proces prin care celulele controleaza activitatea genelor si cea care poate oferi un indiciu important ce tradeaza faptul ca o persoana a fost fumatoare.

Cercetatorii stiau deja ca fostii fumatori risca sa dezvolte anumite tipuri de cancer si boli de inima chiar si la cateva decenii, dupa incetarea obiceiului nociv, insa mecanismele moleculare responsabile de acest lucru nu erau inca pe deplin intelese. Pentru acest studiu, oamenii de stiinta americani au analizat metilarea ADN in cadrul genomului uman, folosind mostre de sange de la aproape 16.000 de participanti, inclusiv de la actuali si fosti fumatori, dar si de la persoane care nu au fumat niciodata. Concluziile cercetatorilor demonstreaza ca, in cinci ani de la incetarea acestui obicei, majoritatea secventelor ADN ale fostilor fumatori redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodata. Anumite secvente persista chiar si timp de 30 de ani. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat precum cele cardiovasculare si anumite tipuri de tumori. Aceasta descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa dezvolte tratamente mai bine localizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.