Acasă Sanatate Ce nu ti-a spus nimeni despre sistemul imunitar! Vezi factorii principali de...

Ce nu ti-a spus nimeni despre sistemul imunitar! Vezi factorii principali de aparare ai organismului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Auzim tot timpul vorbindu-se despre sistemul nostru imunitar, fiecare dintre noi are o anumita reprezentare, dar stim cu adevarat ce este sau din ce este alcatuit? Si ce ne arata analizele medicale, de fapt?

Sistemul nostru imunitar nu este o structura fizica, ci un ansamblu de interactiuni care implica globulele albe, maduva spinarii, organele si vasele limfatice, celule si substante specializate, care sunt prezente atat in tesuturi cat si in sange.

Avem de-a face cu un sistem complex de celule si molecule, cu rolul de a proteja organismul impotriva agresorilor, de aceea este important sa intelegem cum functioneaza, pentru a vedea cat de important este rolul sau in mentinerea sanatatii.

Sistemul imunitar detecteaza agentii patogeni (bacterii, virusi, toxine, paraziti), ii distruge si memoreaza antigenul, pentru a putea reactiona prompt data viitoare cand il va intalni (foarte important!).

Avem imunitatea innascuta (cea de la nastere), care nu este insa la capacitate maxima de-a lungul vietii si imunitatea adaptativa – organismul invata sa se apere impotriva „invadatorilor” straini, numiti antigeni.

Haideti sa vedem, concret, din ce este format sistemul imunitar:

1. Globulele albe – factori de baza in apararea organismului:

– Granulocite – cu rol de distrugere a bacteriilor;

– Linfocitele – responsabile de dezvoltarea imunitatii specifice;

– Monocitele – „gunoierii” organismului, acestea „digera” particulele straine.

2. Sistemul limfatic – are rolul de a curata in permanenta organismul la nivel celular, de a elimina toxinele si orice alte elemente daunatoare din tesuturi. Este format din organe – splina, timus, nodulii limfatici si amigdale) si limfa, care circula prin vasele limfatice.

3. Splina – filtreaza sangele si elimina celulele rosii care trebuie inlocuite. Persoanele a caror splina a fost scoasa sunt predispuse la boli, pentru ca aceste functii importante nu mai sunt indeplinite.

4. Celulele T – populeaza splina si secreta asa numitele citokine – interleukina 1 si 2, interferon, celulele B, care produc anticorpi si sunt esentiale pentru supravietuire.

5. Maduva osoasa – produce noi globule albe, care, la randul lor, sunt alcatuite din celule stem.

6. Celulele stem sunt celule embrionare, care au capacitatea de a se maturiza in orice tip de celula. Astfel, unele globule albe parasesc maduva osoasa si se maturizeaza in alta parte a organismului, in timp ce restul celulelor se maturizeaza acolo unde iau nastere, sustinand sistemul imunitar.

Trebuie sa retinem ca toate celulele sistemului imunitar provin de la maduva spinarii, iar apendicele si amigdalele il sustin.

FACTORI CARE SLABESC SISTEMUL IMUNITAR

Sistemul nostru imunitar se descurca foarte bine si singur, dar doar daca este ingrijit. Organismul are nevoie sa primeasca toti nutrientii necesari si sa traiasca intr-un mediu sanatos, evitand tot ceea ce poate duce la scaderea imunitatii.

Care sunt elementele mediului care distrug capacitatea sistemului imunitar de a lupta?

– Substantele de curatat din gospodarie;

– Folosirea excesiva a medicamentelor, mai ales a antibioticelor (care inseamna, de fapt „anti-bios”, adica anti-viata);

– Pesticidele si aditivii din mancarea pe care o consumam;

– Expunerea la poluantii si toxinele din mediu.

– Stresul, care suprima activitatea normala a globulelor albe, suprasolicita sistemul endocrin si elimina nutrientii necesari organismului, ceea ce are ca rezultat slabirea capacitatii de vindecare si de aparare in fata infectiilor;

– Sedentarismul si alimentatia saraca in vitamine si nutrienti, dar bogata in grasimi animale nesanatoase si alimente rafinate si procesate.

Ce putem face pentru a intari sistemul imunitar?

– Alimentatia corecta este o bariera de temut a microorganismelor. Sa nu ne lipseasca din dieta zilnica fructe si legume proaspete, oleaginoase, alge, condimente.

– Sa acoperim necesarul de nutrienti ce stimuleaza imunitatea – vitaminele A,B,C,D,E, seleniu si zinc.

– Sa dormim suficient, pe cat de mult posibil.

– Sa evitam stresul sau sa ne eliberam de acesta prin meditatie.

– Sa facem miscare moderata in mod regulat – exercitiul fizic reduce stresul, imbunatateste starea de spirit, productia de limfocite este stimulata.

– Sa evitam fumatul si consumul de alcool in exces.

Foarte important! NU luam antibiotice „dupa ureche”, ci doar daca ne sunt prescrise de medic, dar si in acest caz ne informam asupra efectelor adverse, respectam modul de administrare si nu prelungim tratamentul. Apelam, pe cat posibil, la antibioticele care ne sunt oferite cu generozitate de natura.

Protejam intestinele, pentru ca acestea indeplinesc functia imunogena, care consta in stimularea sintezei de imunoglobuline si celule imunocompetente ale sistemului imunitar. In intestine „locuiesc” cateva miliarde de astfel de celule, care lupta permanent pentru sanatatea noastra.

Pentru a mentine intestinele sanatoase este bine, printre altele, sa bem cat mai multa apa pura, alcalina, bio-disponibila si compatibila cu celula umana si sa mancam alimente naturale, bogate in fibre.

Sa bem cat mai multe ceaiuri si bauturi imunostimulatoare, preparate din musetel, sunatoare, galbenele, menta, macese, catina.

Putem folosi uleiuri esentiale, atat in aroma difuzor cat si in bai aromate: eucalipt, lamaie, portocal, geranium (muscata) – uleiul ORL, arbore de ceai, lavanda, brad.

Sursa: Secretele