Acasă Utile Ce amenzi usturatoare risti daca ai balconul de la bloc inchis fara...

Ce amenzi usturatoare risti daca ai balconul de la bloc inchis fara autorizatie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca faceti renovari in casa, fara autorizatie de constructie, riscati amenzi de pana la 40.000 de lei. Inchiderea balcoanelor necesita autorizatie in cazul acestea sunt prevazute in proiect ca fiind deschise. Aceleasi reglementari sunt valabile si daca schimbati instalatia electrica si vreti sa modificati traseele initiale.

Putini stiu ca atunci cand incep sa faca renovari in casa au nevoie de o autorizatie. Lucrari minore, precum zuvravelile sau montare de gresie, faianta sau parchet, nu au nevoie de autorizatii decat in cazuri speciale.

„Zugravelile, vopsitoriile, gresia, faianta, ceea ce noi numim placari nu necesita autorizatie de constructie. Dar, inainte sa faca aceste lucrari, Legea 50 din 1991 spune ca omul trebuie sa vada daca locuieste in zona protejata. Nu vorbesc de monumentele istorice, unde nu poti sa bati un cui fara autorizatie. Vorbim de zonele protejate”, a explicat, pentru sursa citata, purtatorul de cuvant din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Octavian Brener.

Regiunile oraselor in care exista zone protejate pot fi gasite, de regula, pe site-urile primariilor. Este vorba despre constructii care fac parte din patrimoniul arhitectural si urbanistic al unei localitati.

„Intr-o zona protejata se pot face fara autorizatii zugraveli si vopsitorii exterioare daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor. Pentru restul lucrarilor, pana nu se modifica legea, trebuie autorizatie pentru orice, chiar si pentru schimbatul parchetului”, a mentionat Brener.

Potrivit specialistului, montarea geamurilor termopan nu necesita autorizatie de constructie, numai daca este vorba despre schimbarea tamplariei. Daca balconul era prevazut ca deschis in proiect, atunci e nevoie sa obtineti o autorizatie de constructie care este obligatorie in acest caz.

„Termopanele pot fi puse fara autorizatie, daca nu vorbim de un monument istoric sau o zona protejata, cu o singura conditie – sa nu fie modificat golul. Poate fi schimbata tamplaria pe acelasi gol. Orice schimbare de fatada sau gol necesita autorizatie, indiferent de zona in care se afla cladirea. inchiderea balcoanelor, avand in vedere ca schimba fatada cladirii, necesita autorizatia de construire. Autorizatia de construire este obligatorie”, a mentionat inspectorul din cadrul ISC.

Schimbarea instalatiei electrice sau a celei sanitare pot fi realizate fara autorizatie, in anumite conditii. Daca daramati sau ridicati pereti, trebuie sa obtineti avize pentru a realiza lucrarea.

„La schimbarea intalatiilor electrice in apartamente se poate interveni fara autorizatie cu conditia de a nu schimba traseele initiale. Daca se schimba traseele initiale, atunci trebuie autorizatie de construire”, spune Octavian Brener.

Este nevoie de autorizatie pentru daramarea zidurilor, chiar daca acestea nu sunt de rezistenta.

„Chiar daca nu e un zid de rezistenta, trebuie autorizatie de construire. Este o interventie, fie ea la un element structural sau nu, asupra unei cladiri existente”, a precizat expertul.

Ar trebui sa mergeti la Primaria de care apartineti in cazul in care lucrarile pe care realizati in casa au nevoie de autorizari

„Sa luam cazul amenajarilor interioare, daramari de pereti etc. Cetateanul trebuie sa mearga la primaria de Sector, daca vorbim de Bucuresti. Acolo se solicita un certificat de urbanism unde precizeaza: vreau sa modific debaraua, vreau sa fac unele amenajari, vreau sa mai pun niste pereti de gips-carton etc. Dupa obtinerea certificatului de urbanism, multi se apuca de lucru. Nu! Certificatul de urbanism este un act informativ in care autoritatea publica iti spune ce ai de facut pentru a obtine autorizatie. in primul rand, si asta o spun tuturor, cand pleci cu un certificat de urbanism trebuie sa citesti ce scrie in el pana sa ajungi acasa. Acestea ajung si la noi si vedem multe greseli. Ce scrie in certificat trebuie sa corespunda ce vrei sa faci”, a explicat Brener.

Dupa obtinerea certificatului de la primarie, urmatorul pas este apelarea la un expert tehnic in constructii, noteaza sursa citata.

„Sa zicem ca cineva desface o debara. Este obligat sa faca apel la un expert tehnic. Orice proiect incepe cu expertiza tehnica. Acest expert vine, face expertiza cladirii si zice daca se poate sau nu. Expertii sunt independenti si pot fi gasiti pe listele publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Expertiza tehnica este baza de la care se pleaca cu proiectul de executie. in baza expertizei se face proiectul tot de catre oameni de specialitate. Exista apoi obligatia de a se merge cu proiectul la un verificator de proiecte. Sunt amenzi foarte mari daca nu se procedeaza in felul acesta”, spune Octavian Brener. Potrivit Legii 163 din 2016, amenzile variaza intre 20.000 si 40.000 de lei.

Sursa: vocea.biz