Acasă World NATO avertizeaza! „Ceea ce vedem cu totii este o pregatire serioasa in...

NATO avertizeaza! „Ceea ce vedem cu totii este o pregatire serioasa in vederea unui mare razboi”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Generalul ceh Petr Pavel, seful Comitetului Militar al NATO, considera ca exista motive de ingrijorare fata de manevrele militare la scara larga Zapad-2017 pe care le desfasoara in prezent Rusia si Belarus.

NATO incearca sa-si restabileasca comunicatiile la nivel militar cu Moscova, cu scopul de a evita orice ”consecinte neintentionate ale unor eventuale incidente in timpul exercitiului”, a declarat sambata, intr-un interviu pentru AP generalul Petr Pavel.

Sefii Apararii din statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice s-au reunit in cadrul Conferintei lor Militare anuale la Tirana, capitala Albaniei, pentru a discuta despre lupta impotriva terorismului, situatia in Balcanii de Vest si noua strategie a Statelor Unite in Afganistan.

Jocurile de raznoi Zapad, care in acest an au loc in mare parte in Belarus, continua pana la 20 septembrie, iar oficial la ele iau parte 5.500 de militari rusi si 7.200 de militari belarusi.

In pofida asigurarilor Moscovei ca ”NATO nu este considerata un inamic” si ca ”exercitiul nu vizeaza NATO”, Pavel apreciaza ca rusii nu au fost transparenti in legatura cu datele despre manevre.

Generalul NATO estimeaza ca la aceste exercitii iau de fapt parte 70.000 pana la 100.000 de militari, si nu doar aproximativ 12.700, cum a anuntat Rusia.

”Ceea ce vedem cu totii este o pregatire serioasa in vederea unui mare razboi”, a declarat Pavel pentru The Associated Press.

”Daca ne uitam doar la exercitiul prezentat de Rusia, ar trebui sa nu fim ingrijorati. insa daca ne uitam la imaginea de ansamblu, trebuie sa fim ingrijorati, pentru ca Rusia nu este transparenta”, a adaugat el.

in urma cu doua saptamani Pavel s-a intalnit personal cu seful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Comandantul suprem al fortelor aliate in Europa, generalul Curtis Scaparrotti, a discutat la telefon cu Gherasimov, la inceputul Zapad 17. Pavel a declarat ca discutia ”s-a concentrat in principal asupra transparentei si reducerii riscului si evitarii unor consecinte neintentionate ale unor ebventuale incidente”.

”Avem o concentrate puternica de trupe in tarile baltice. Avem o concentrare puternica de trupe la Marea Neagra, iar eventualitatea unui incident poate fi mare din cauza erorilor umane, din cauza defectarii tehnologiei”, a declarat Pavel.

”Este necesar sa ne asiguram ca un asemenea incident nu va escalada intr-un conflict”, a subliniat el.

Comitetul Militar al NATO ofera consultanta in legatura cu modul in care Alianta Nord-Atlantica isi poate raspunde cel mai bine provocarilor mondiale in domeniul securitatii.

Stabilitatea si securtatea in tarile din Balcanii de Vest s-a aflat de asemenea pe agenda conferintei.

Pavel a apreciat ca tulburari in regiune pot aparea din cauza radicalizarii, crimei organizate, migratiei, problemelor economice sau a ”influentei maligne a Rusiei”.

”Noi nu suntem in concurenta cu Rusia in Balcanii Occidentali. Ne axam in principal asupra stabilitatii si securitatii Balcanilor”, a declarat generalul ceh.

seful Comitetului Militar al NATO a anuntat ca nu exista un plan in vederea unei reduceri a prezentei trupelor NATO in Kosovo sau in vederea stabilirii duratei prezentei KFOR.

Aproximativ 4.500 de militari din 31 de tari au fost mobilizati in Kosovo incepand din 1999, in urma campaniei de bombardamente a NATO de 78 de zile menite sa puna capat sangeroasei epurari de catre sarbi a etnicilor albanezi separatisti.

Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008, insa Belgradul nu o recunoaste si considera aceasta tara drept provincia sa din sud.

Sursa: News.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos