Acasă Stirile zilei Bravo Dragnea! Ai stil! Fabricile incep sa plece din Romania!

Bravo Dragnea! Ai stil! Fabricile incep sa plece din Romania!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cresterea salariului minim, infrastructura proasta si efectele Brexitului sunt principalii factori care au determinat inchiderea fabricii de la Urziceni.

Compania Alison Hayes, cel mai mare producator de textile din Romania dupa cifra de afaceri din 2015, a decis inchiderea fa­bricii din Urziceni unde lu­crea­za in prezent circa 350 de croitorese si cusatorese.

Majorarea costurilor de productie prin cresterea salariului minim precum si deprecierea lirei sterline ca urmare a Brexitului au determinat inchiderea fabricii, spun actionarii companiei. Alison Hayes, o companie cu un total de aproape 1.400 de salariati in doua fabrici si un birou de design, lucreaza doar cu clienti din Marea Britanie. „Nu suntem impotriva cresterii salariului minim din Romania, ba chiar credem ca este prea mic daca ne uitam la Europa. Totusi, daca luam in calcul majorarile acestuia, taxele prea mari si lipsa de infrastructura, atunci realizam ca avem un cost de productie prea mare in Romania”, spune Nicolas Georghiades (45 de ani), directorul operational al Alison Hayes si unul dintre actionari, scrie ZF.

Producatorul, care mai detine in orasul din judetul Ialomita un centru de design de 220 de oameni, este cel mai mare angajator din Urziceni. Orasul amplasat la doar 60 de kilometri de Bucuresti numara circa 15.000 de locuitori. „Doar productia o inchidem, deci vom renunta la 350 de angajati. Raman restul de 200-220 de oa­meni.” O alta fabrica, cea din Buzau, va prelua o parte din co­menzi. Restul vor fi tranferate la subcontractori.

Nicolas Georghiades spune ca la Urziceni croitorii si cusatorii primeau 1.800 – 2.000 de lei brut (1.300 – 1.435 de lei net). Aici erau realizate cele mai scumpe si complicate produse.

De regula in industria textila salariile platite sunt de multe ori apropiate de salariul minim. Pe piata locala salariul minim brut a ajuns incepand cu acest an la 1.450 de lei (1.065 de lei net) dupa o noua majorare. Salariul minim pe economie a fost majorat de opt ori in ultimii doisprezece ani.