Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, ar fi turnat la Securitate, arata o investigatie a cotidianului Romania Libera.

Romania Libera noteaza ca Mugur Isarescu semna cu „Manole” si „Sursa Manole” notele informative catre UM 0195, care se afla sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informatii Externe.

Turnatoriile sursei „Manole“ vizau, in special, diplomati straini de la Bucuresti, cu care Mugur Isarescu avea contacte constante. Iar dintre diplomati, cel mai des intalniti erau cei americani si britanici. Nici colegii lui Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala nu scapau de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unitatii Militare 0195.

In arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) exista o sectiune dedicata Institutului de Economie Mondiala (IEM). Costin Murgescu, Mugur Isarescu, Eugen Dijmarescu si multi alti „grei“ ai Finantelor de dupa ‚89 au lucrat ani in sir la IEM. Una dintre „sursele“ Securitatii care semneaza multe dintre notele din arhivele CNSAS referitoare la Institutul de Economie Mondiala este „Manole“. Alaturand documente din diverse dosare ale fondului IEM, identitatea lui „Manole“ poate fi aflata fara dubiu.

Intr-o „nota“ din septembrie 1986, sursa „Manole“ vorbeste despre un eveniment care i s-a intamplat chiar lui. Cu aceasta ocazie, „Manole“ isi mentioneaza adresa de domiciliu: strada Miron Constantinescu, nr. 33, blocul Z11. intr-un alt document al Securitatii, datat 1979, aceeasi adresa ii este atribuita unui angajat al IEM identificat cu numele real: „Isarescu Constantin Mugurel (…), domiciliat in Bucuresti, Str. Miron Constantinescu nr. 33, bl. Z11“.

Nu sunt insa singurele documente care-l leaga pe Mugur Isarescu de sursa „Manole“. intr-un alt document, din mai 1988, „Tov. Dacian“ de la Securitate mentioneaza ca „Raportul se exploateaza la mapa c.i. (contrainformativa – n.r.) a lui «Manole»“. Despre ce raport e vorba? Pe aceeasi prima pagina a documentului citat se explica: „Raport privind desfasurarea combinatiei de interpunere in cazul cercetatorului stiintific I.M. Ctin“. Adica Isarescu Mugurel Constantin.

Mugur Isarescu a negat de-a lungul anilor colaborarea cu Securitatea

„Activitatea mea de dinainte de ‘89 este arhicunoscuta. Am lucrat timp de 17 ani intr-un singur loc, la Institutul de Economie Mondiala”, a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu mai vechi acordat publicatiei Jurnalul National, referior la informatiile potrivit carora ar fi dat note informative catre fosta Securitate.
„Institutul avea intr-adevar o pozitie speciala in epoca. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preturi, evolutii de cursuri valutare, stiri din economia mondiala etc. Analizele cercetatorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la institutiile abilitate, la Ministerul Comertului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceausescu. Avand in vedere importanta si destinatia acestora, era precizat cu initiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografa. Din acest motiv, probabil, au aparut, si continua sa prezinte interes si astazi, intrebarile legate de activitatea IEM”, a mai precizat Guvernatorul BNR, pentru Jurnalul National.

„in 27 de ani, tot ce se facea acolo a fost verificat si rasverificat. Asa ca eventualele insinuari, care pot aparea, nu pot fi decat noi episoade din lunga lista de stradanii de a fi acuzat cu orice pret de catre aceeasi oameni care si-au facut un subiect cotidian din persoana mea”a mai spus Isarescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.