Acasă Stirile zilei Social BISERICILE ROMANESTI au devenit CAPCANELE MORTII pentru credinciosi!

BISERICILE ROMANESTI au devenit CAPCANELE MORTII pentru credinciosi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bisericile romanesti au devenit adevarate capcane ale mortii pentru credinciosi din cauza constructiilor defectuoase, nepasarea si reticenta preotilor la aplicarea masurilor de prevenire a incendiilor.

Controalele inspectoratelor pentru situatii de urgenta au constatat in fiecare an nereguli majore in sute de lacasuri de cult, insa nimic nu se schimba.

Poate cea mai grava neregula constatata de angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti este absenta hidrantilor de langa biserici. Controalele de anul trecut, efectuate la o parte din lacasurile de cult, au constatat ca 37 de biserici ortodoxe din Capitala nu au asigurata sursa de apa in caz de incendiu. Aceasta anomalie pune in pericol atat vietile enoriasilor, cat si valorile de patrimoniu din aceste cladiri. Totodata, verificarile au constatat neintretinerea corespunzatoare sau exploatarea instalatiilor electrice cu improvizatii la 35 de biserici bucurestene.

„ISU Bucuresti planifica de cel putin doua ori pe an controale in domeniul apararii de incendii in unitatile de cult. Anul acesta, in urma controalelor, au fost aduse la cunostinta unitatilor parohiale neconformitatile constatate in vederea stabilirii responsabilitatilor si termenelor pentru solutionarea acestora”, ne-a precizat Stelian Dudus, inspector-sef al ISU Bucuresti.

Bisericile din Capitala au o singura usa 

Desi, conform normelor legale, cladirile ar trebui prevazute cu cel putin doua usi pentru iesire in caz de urgenta, bisericile din Bucuresti nu au asa ceva.

„Cea mai mare parte a unitatilor de cult din Capitala sunt edificate in secolul trecut, cu respectarea normelor tehnice aplicabile la momentul respectiv. In prezent, pentru acestea se stabilesc masuri alternative, cum ar fi mentinerea deschisa a usilor pe perioada slujbelor religioase si scoaterea covoarelor care nu sunt fixate pe pardoseli”, mai afirma seful ISU Bucuresti. O problema extrem de grava, constatata la sute de biserici din tara si din Bucuresti , este aceea ca usile se deschid spre interior. “Este foarte important ca usa sa nu se deschida spre interior, pentru ca in momentul imbulzirii apare un blocaj. Fenomenul de evacuare implica panica si, atunci, toti reactioneaza impulsiv, se imping si se inchid usile. Nu este o chestiune aiurea gandita in sensul asta. Preotii nu remediaza aceasta deficienta pentru ca pleaca de la premisa ca lor nu li se intampla. Este o judecata foarte gresita, pentru ca atunci cand se intampla este deja tarziu”, ne-a precizat Marius Demian, sef Serviciu Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) Ocna Mures.

Evaluarea de risc de incendiu, inexistenta 

Potrivit legii, evaluarea de risc de incendiu este obligatorie, insa la nici 1% din biserici nu se gaseste acest document, ne spune Marius Demian.

„Evaluarea este necesara ca sa poti asocia riscul unui incendiu, prin calcule de rezistenta la foc, cu masurile de contracarare a lui”, mai afirma Marius Demian. 

„Trebuie adaptat un ton de constientizare a riscului, nu de control, nu de superioritate, pentru ca preotii refuza genul acesta de abordare a problemelor.”, MARIUS DEMIAN, sef SVSU Ocna Mures.

Sursa: ziarulring.ro

Citeste caplimpede