Acasă Politic Băsescu pleacă la Bruxelles pentru semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală

Băsescu pleacă la Bruxelles pentru semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Preşedintele Traian Băsescu va participa joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de primăvară, în marja căreia va fi semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, informează Administraţia presidenţială.

Administraţia prezidenţială a anunţat că, în perioada 1-2 martie, preşedintele Traian Băsescu va participa, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară.

Conform sursei citate, discuţiile şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor concentra asupra măsurilor de consolidare a Uniunii Economice a UE, atât în ceea ce priveşte întărirea disciplinei fiscal-bugetare, cât şi stimularea creşterii şi a ocupării forţei de muncă.

Pe agenda Consiliului European figurează pregătirea poziţiilor comune ale UE care vor fi promovate în cadrul reuniunilor G8 (19-20 mai 2012) şi G20 (18-19 iunie 2012), precum şi al Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă Rio+20 (20-22 iunie 2012).

În marja reuniunii, vineri, şefii de stat şi de guvern din 25 de state membre vor semna Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, mai precizează Administraţia prezidenţială.

Tot la Consiliul European de la Bruxelles urmează să fie luată o decizie şi în privinţa acordării statutului de ţară candidată la UE Serbiei. La Consiliul Afaceri Generale, care a avut loc marţi, România a prezentat însă o Declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor între Bucureşti şi Belgrad.

Serbia nu va accepta „condiţii imposibile” pentru aderarea la UE, a declarat însă preşedintele Boris Tadici, subliniind că vlahii de pe teritoriul sârb refuză să se declare români, informează pagina online a agenţiei ANSA.

Guvernul a aprobat, marţi, semnarea de către România a Tratatului de guvernanţă fiscală, care impune reguli privind disciplina bugetară prin limitarea deficitului şi a datoriei publice, document care urmează să fie semnat de preşedintele Traian Băsescu, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Informaţia a fost confirmată la sfârşitul şedinţei de guvern de către purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

„S-a obţinut din partea României, în urma negocierilor desfăşurate, participarea şi a statelor care nu sunt parte a zonei euro la şedinţele comune pe care le au toate statele semnatare, în anumite condiţii. A fost unul dintre demersurile la care România a ţinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului în permanenţă şi a fi consultată”, a spus Suciu.

Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanţă fiscală a fost semnat, în urmă cu o săptămână, de liderii coaliţiei, preşedintele PSD, Victor Ponta, declarând că USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat însă că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze documentul fără să analizeze consecinţele asupra României.

La jumătatea lunii februarie, la finalul consultărilor pe această temă organizate la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Tratatul convenit de ţările UE nu este o urgenţă a şefului statului, ci trebuie semnat până la 1 martie, iar România nu mai poate întârzia luarea acestei decizii.

La sfârşitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor „reguli de aur” privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim de 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.