Acasă Stirile zilei Atentie, revin hingherii de masini! Codul Rutier se schimba!

Atentie, revin hingherii de masini! Codul Rutier se schimba!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat printr-un act normativ adoptat de Guvernul Ciolos, care va intra in vigoare sambata, 21 ianuarie. Printre altele, noul act normativ va introduce noi prevederi referitoare la parcare si la ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar.

HG nr. 965/2016, care intra in vigoare sambata, introduce noi reguli referitoare in special la posibilitatea ridicarii masinilor parcate neregulamentar. Astfel, potrivit noului act normativ in regulamentul de aplicare a Codului Rutier, La capitolul VII sectiunea a 2-a, dupa articolul 203 se introduce un nou paragraf, paragraful 4 „Ridicarea vehiculelor”.

Aici se precizeaza ca Politia Rutiera poate dispune ridicarea vehiculului care stationeaza neregulamentar pe partea carosabila.

Iata situatiile in care stationarea voluntara este interzisa, si care ar putea conduce la ridicarea masinii:

-in toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;

-in zona de actiune a indicatorului cu semnificatia „Stationarea interzisa” si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;

-pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;

-in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;

-in pante si in rampe;

-in locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia „Stationare alternanta”, in alta zi sau perioada decat cea permisa, ori indicatorul cu semnificatia „Zona de stationare cu durata limitata” peste durata stabilita.

Ridicarea vehiculului se dispune, in scris, prin dispozitie de ridicare, si doar daca in masina nu se afla nimeni. Ulterior, masina va fi transportata si depozitata, pe banii statutului, in locuri speciale, unde va fi si pazita. Proprietarul isi va putea recupera masina oricand, 24 de ore din 24, dupa ce plateste toate costurile legate de ridicare si depozitare.

in plus, in noua lege se fac clarificari si in legatura cu parcatul pe trotuar. Parcarea pe trotuar se va putea face „doar in anumite zone ale trotuarului, cu avizul politiei rutiere (…), marcate si semnalizate corespunzator”.

Iata si ce conditii trebuie sa indeplineasca zonele amenajate pentru parcarea pe trotuar:

– se respecta culoarul destinat circulatiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor in vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m latime;

– accesul vehiculelor in parcare se realizeaza din partea carosabila;

-pozitionarea vehiculelor in parcare nu stanjeneste circulatia pe prima banda sau pe pistele amenajate.”