Pestii pot avea viermi asemeni cireselor, asadar exista riscul sa-i gatiti asa, fara sa va dati seama. Fie ca vorbim despre biban, scrumbie sau pesti oceanici, toti au in burta un parazit pe nume ANISAKIS.
Este doar dizgratios, spun autoritatile, care ne asigura ca nimeni nu s-a imbolnavit din aceasta cauza.
Chiar si asa, unele tari au interzis de la vanzare pestele necuratat. Nu e cazul nostru.
1% din pestele pus in vanzare in Romania are viermi, sustin autoritatile, in timp ce unii furnizori vobesc despre un procent de 5 ori mai mare. Indiferent de cantitate, e neplacut sa va treziti cu paraziti in farfurie, cu atat mai mult cu cat putem scapa usor de ei.
Radu Manolache, manager cherhana: „Acesti viermi nu sunt viermi cauzati de muste, cum crede lumea, ca a facut viermi ca s-a stricat pestele… NU! Ei trebuie cunoscuti si scosi din consum…”, arata un reportaj al stirilorprotv.
Radu Manolache detine in Jurilovca una dintre cele mai vechi cherhanale din Romania. Alimenteaza cu peste lanturi intregi de magazine si restaurante, din Bucuresti si Constanta. Si povesteste cu sinceritate ceea ce altii au ascuns pana acum …
„Aproape toti pestii pot fi parazitati… si hamsia poate fi parazitata cu anisakis…”
Este foarte greu de spus cati pesti au viermi. Cert e ca cele mai predispuse specii sunt rapitorii. Am facut si noi un experiment, pe trei pesti, proaspat pescuiti: un biban, un salau si o scrumbie. Doi dintre ei aveau paraziti.
Radu Manolache ar putea sa ii vanda si asa, pentru ca legislatia ii permite sa comercializeze pestele intreg. Dar nu o face …
„De ce sa risc eu sa ajung in situatia de a primi niste reclamatii pentru un fenomen pe care chiar il cunosc si pot sa-l controlez…? Noi nu vindem niciodata peste intreg. Il filetam… Extragem toti acesti vermi, pentru a nu ajunge pe masa cumparatorului infestat…”
Asadar, prin curatare pot fi eliminati toti viermii. Dar cati furnizori romani fac asa ?
Nemtii, de pilda, nu risca! Au introdus in lege un capitol care stipuleaza clar ca pestele proaspat nu se poate vinde decat eviscerat! La noi, legislatia nu e restrictiva.
Si totusi, autoritatile sanitar-veterinare confirma ca, anul trecut, Romania a importat 20.000 de tone de peste, din care 62 de tone au fost gasite cu probleme si retrase de pe piata …
Cantitatea este mica – spun si autoritatile si patronatele – asa ca nu avem de ce sa ne temem si nici motive sa modificam legislatia. Nu am face altceva decat sa scumpim pestele, pentru ca cel eviscerat costa mai mult decat cel necuratat.
Anisakis e un parazit care traieste in instestinele pestilor. Si poate disparea prin curatare sau congelare. Indiferent de metoda aleasa, aceasta trebuie aplicata imediat dupa captura, pentru ca altfel viermele migreaza in muschi.