Acasă Stirile zilei Marturia cutremuratoare a doctorului german care a investigat mai multi copii operati...

Marturia cutremuratoare a doctorului german care a investigat mai multi copii operati de Burnei: Pur si simplu groaznic!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Interventiile chirurgicale ale doctorului Burnei au fost experimentale si pur si simplu groaznice, considera chirurgul german Henry Halm, unul dintre cei mai mari specialisti in scolioza din lume.

Zeci de pacienti ai doctorului Burnei au mers in strainatate ca sa indrepte operatiile gresite din Romania. Peste 20 au ajuns la chirurgul german Henry Halm.

Dr. Halm spune ca pacientii „nu au fost tratati conform standardelor pe care le avem la ora actuala in comunitatea internationala de tratament a diformitatilor” si da exemplul unui caz unde „genul acesta de interventie chirurgicala poate fi considerata experimentala, fara nici un beneficiu dovedit pentru pacient”.

Concluzia doctorului: “Pur si simplu groaznic”, scrie casajurnalistului.

Halm este unul dintre expertii mondiali in ortopedie care ii invata pe medici, la congrese internationale, cele mai performante tehnici chirurgicale pentru corectarea scoliozei. Este co-presedinte al Conferintei Internationale de Tehnici Avansate in Chirurgie Spinala.

Halm a consultat prima data un pacient al doctorului Burnei in urma cu cinci ani, la rugamintea Alinei Vasea, o voluntara din Constanta. Alina Vasea coordoneaza, prin ONG-ul Daruieste aripi, proiecte de stringere de fonduri pentru renovarea si modernizarea unor sectii din spitalele de stat din Romania, si ajuta pacientii sa obtina a doua opinie medicala.

O angajata a primariei din Zalau i-a scris Alinei in 2011 si i-a cerut sprijinul cu o stringere de fonduri pentru VEPTR – un dispozitiv medical folosit pentru indreptarea coloanei in anumite cazuri de scolioza. Burnei spunea ca dispozitivul era singura sansa a Denisei, o fata de 14 ani. O tinea in asteptare de 8 ani.

Familia fetei strinsese 9000 de euro, dar mai avea nevoie de 31 000. Alina Vasea i-a scris unui oncolog german de la un spital din Bonn, ca sa-l intrebe daca ii poate recomanda vreun medic care sa foloseasca VEPTR. Voia sa afle de unde poate lua dispozitivul mai ieftin.

Alina Vasea povesteste: „Oncologul mi-a zis ca best of the best in Germania pe scolioza e proful Henry Halm. Pfoaa, trebuie sa scriu cel mai tare mail ever! Am stat trei zile sa-l compun. si atit de tare m-a frapat raspunsul lui… Mi-a scris scurt: ca el nu recomanda asta”.

Halm s-a oferit, in schimb, sa consulte copilul. Dupa ce a vazut-o pe Denisa, chirurgul a recomandat o interventie de indreptare a coloanei fara VEPTR. Mama Denisei a decis ca vrea sa-si opereze fata in Germania. Acum, fata are 19 ani si o coloana indreptata.

De atunci, chirurgul german a consultat peste 20 de fosti pacienti ai doctorului Burnei. Unii fusesera operati (Burnei le pusese VEPTR sau alte tije pentru indreptarea coloanei), dar coloana lor era tot strimba. Despre Laurentiu, unul dintre pacienti, am scris in al treilea episod al investigatiei. Altii nu fusesera inca operati de medicul de la Marie Curie, pentru ca parintii nu putusera sa stringa zecile de mii de euro pentru dispozitive.

Pentru unii dintre ei, Halm a recomandat interventii care se puteau face in Romania, iar parintii au ales varianta asta. Pe cativa i-a operat chiar el. Pentru altii, insa, nu s-a mai putut face nimic.

Dupa operatiile din Germania, pacientii au coloana indreptata si duc o viata normala. Interventiile au fost decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, prin formularul E112. Practic, contribuabilul roman a platit pentru tratamentele necorespunzatoare alese de doctorul Burnei.

Chirurgul Henry Halm e primul care se exprima public in cazul Burnei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos