Acasă Stirile zilei Te crucesti! Cum arata o biserica monument istoric de la 1777 care...

Te crucesti! Cum arata o biserica monument istoric de la 1777 care a intrat in patrimoniul autoritatilor de 10 ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biserica Sfintii Apostoli Cazaclii, din Odobestii Vrancei, a fost construita, potrivit inscriptiilor de pe edificiu, in anul 1777, de negustorii cazaci (cazaclii), de la care si-a preluat, ulterior, si denumirea. Lacasul de cult a fost abandonat in perioada comunista si de atunci s-a degradat in mod constant. In 2007, biserica a fost preluata de Primaria Odobesti si clasata ca monument istoric in anul 2009, insa se afla in continuare in stare avansata de degradare si nu exista un proiect de restaurare.

Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel Cazaclii este localizata in cartierul Cazaclii al Odobestiului, un oras mic din judetul Vrancea, dar care abunda in imobile vechi cu istorii deosebite. Biserica a fost construita in anul 1777, iar negustorii cazaclii au continuat sa o sustina material pana pe la 1859, anul Unirii Principatelor Romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cand regimul tarist de la Est a impus taxe vamale marite peste pretul care fusese stabilit pana la acea data doar de negustori. Din acest motiv, sustinerea bisericii din Odobesti de catre enoriasi scade, arata justitiecurata.

Biserica Sf. Apostoli Cazaclii a avut serios de suferit in urma cutremurelor de pamant din anii 1802 si 1838, iar in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, turnul clopotnita s-a prabusit peste pridvor. Dupa prabusire, au loc cateva lucrari de reparatii ale edificiului, care se alege cu un turn din lemn, invelit in tabla, si un pridvor nou, ridicat din zidarie, in locul celui initial, afectat de caderea turnului.

Biserica Cazaclii, locul unde se stabilea pretul vinului

Dupa instalarea regimului comunist in Romania, lacasul de cult a fost abandonat, acum fiind in stadiu de ruina. in biserica odobesteana, slujbele religioase se oficiau in limbile rusa, romana si greaca, dar edificiul era folosit de negustori si ca loc de intalnire si de targuiala asupra pretului vinului din zona de podgorie, pe data de 14 septembrie, cand se praznuieste inaltarea Sfintei Cruci.

Biserica a suferit si de pe urma razboaielor

Dupa ce au fost studiate acte datate 1919, specialistii de la Directia pentru Cultura Vrancea spuneau ca Biserica Sf. Apostoli Cazaclii a avut iconostas din panza pictata, dar si cateva icoane salvate dupa ocupatia germana din Primul Razboi Mondial. Singura inscriptie cunoscuta este cea a anului constructiei, 1777, realizata din caramizi zidite odata cu peretele de sud al pronaosului, pe fata exterioara. Biserica se inscrie ca tip de arhitectura in categoria lacasurilor cu plan drept, avand pronaos si naos, despartite printr-un perete, ce are trei deschideri acoperite cu arce trilobate iar la rasarit un altar usor decrosat, poligonal, cu cinci laturi. Acoperirea bisericii s-a realizat cu sarpanta simpla de lemn si invelitoare din sita. Cladirea a fost finisata cu tencuieli de var atat la interior cat si la exterior, nu a avut pictura sau decoratii pictate, profile deosebite de brau, cornisa sau alte componente, potrivit specialistilor de la Directia pentru Cultura Vrancea.