Acasă Timp liber Cultura Apreciat in Italia! Inexistent in Romania! Decebal va avea o statuie in...

Apreciat in Italia! Inexistent in Romania! Decebal va avea o statuie in Capitala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Asociatia pentru Identitate Culturala Contemporana (AICC) incearca sa realizeze in Capitala o replica a statuii lui Decebal din Florenta, dupa ce a constatat ca din peisajul urbanistic bucurestean lipsesc aproape in totalitate monumentele inchinate istoriei antice a Romaniei.

„Noi avem un proiect prin care incercam sa facem o copie a unei statui de dac, atribuita ca fiind statuia regelui Decebal, ce se afla la Giardino di Boboli, Florenta. Pentru noi ar fi foarte important ca in Romania sa se aduca niste replici ale acestei statui care face parte din patrimoniul cultural al Italiei. Este important sa aducem la cunostinta cetatenilor ca, acum 1.900 de ani, cea mai mare putere a lumii le-a realizat stramosilor nostri niste statui foarte onorante. Imperiul Roman le-a facut statui adversarilor, insa acestea au fost de obicei umilitoare, in lanturi, in genunchi. Statuile dacilor sunt foarte apreciative, inspira incredere, demnitate. Beneficiem de un asemenea privilegiu si nu il valorificam?”, a declarat presedintele executiv al AICC, Florin Parlea, pentru ziaruring.ro

Omagiu pentru stramosi Statuile care urmeaza a fi copiate au necesitat un efort considerabil din partea sculptorilor. Imparatul Traian si-a sacrificat oamenii pentru statuile dacilor.

„Statuia lui Decebal de la Florenta este executata dintr-o roca intitulata porfir imperial rosu, care se gasea in Egiptul Antic. Aceasta a fost folosita, in perioada Imperiului Roman, pentru sculpturi reprezentandu-l pe imparatul Cezar sau zeitati. Este un detaliu foarte important pentru cultura nationala. Nu o sa facem totusi statuia din acest material, fiindca este extrem de greu de sculptat. Artistii italieni cu care am discutat ne-au spus ca daca un om se apuca sa sculpteze in porfir rosu, aceasta statuie ii distruge articulatia umarului. Numai din asta isi dai seama de importanta care le-a fost acordata dacilor daca romanii si-au distrus oamenii ca sa le faca asemenea statui dacilor”, ne-a mai spus Parlea.

 

Aproape 100 de statui de daci au impodobit Forul lui Traian

Studiul istoricului de arta Leonard Velcescu, „Dacii in sculptura romana. Studiu de iconografie antica”, publicat in limba romana in anul 2008, aduce noi perspective in cunoasterea corecta a trecutului nostru, inca lasat intru intuneric si nevalorificat de istoricii romani. Este foarte interesant faptul ca statuile de daci au fost realizate de artistii romani cand arta romana era la apogeu, fapt ce l-a indemnat pe istoricul roman sa aduca la cunostinta tuturor faptul ca romanii le-au adus dacilor un omagiu pentru vitejia lor, pentru ca dupa zeci de ani in care au purtat atatea campanii pentru a inlatura „pericolul de la Dunare” au reusit sa ocupe o parte din teritoriul lor si sa ia o imensa prada de razboi.

„Statuile monumentale de daci au impodobit tot perimetrul Forului lui Traian, avand rol de false cariatide, fiind situate la nivelul aticelor porticurilor curtii interioare, deasupra fiecarei coloane de sustinere a galeriilor acestor porticuri si la nivelul fatadei exterioare (partea sudica) a Basilicii Ulpia. Forul lui Traian de la Roma a fost construit in sase ani de Apolodor din Damasc. Este un fapt exceptional pentru ca niciodata romanii nu au construit atatea statui de daci, aproximativ 100, pentru „lumea barbara” si la asa dimensiuni. Este un avantaj foarte mare din punct de vedere al calitatii artistice pentru ca in vremea imparatului Traian arta romana era la apogeu, mai ales portretul. Statuile monumentale au fost realizate dupa prizonierii daci, deci, modele reale. Se stie ca dupa cuceririle unor parti din Dacia au fost dusi la Roma prizonieri care au servit drept modele pentru artistii romani. Astfel, imaginea demna a dacilor a fost plasata in locul cel mai prestigios al lumii romane, in inima Romei, in Forul lui Traian, si aceasta imagine nobila a poporului dac a reusit sa invinga factorul distrugator al timpului si sa ajunga pana in zilele noastre, fapt foarte important si de mare valoare pentru istoria reprezentarilor antice ale dacilor in arta romana si a culturii Romaniei”, a explicat istoricul de arta Leonard Velcescu.

Sursa: ziaruring.ro, ziarullumina.ro