Acasă Stirile zilei Stiinta Am ajuns SCLAVII TEHNOLOGIEI: Cum iti COCI creierul daca nu ai ACTIVITATE...

Am ajuns SCLAVII TEHNOLOGIEI: Cum iti COCI creierul daca nu ai ACTIVITATE FIZICA permanenta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicul Dafin Muresanu spune ca am ajuns cu totii sclavii tehnologiei pentru ca facem totul pe invers, iar in acest mod nu facem decat sa ne coacem creierul.

Tinerii trebuie sa citeasca, sa manance mai putina mancare procesata, sa aiba activitate fizica permanenta, sa interactioneze direct si continuu cu oamenii din jur si sa nu fie sclavii tehnologiei, un comportament contrar insemnand dezastru pentru creier.

Potrivit prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), stresul – considerat pana nu demult un factor secundar in bolile neurologice – a devenit element fundamental, constatandu-se ca exista o corelare directa intre gravitatea accidentului vascular si dezechilibrul creat de stres.

„Daca pana nu demult stresul era considerat un factor secundar, cercetarile arata astazi ca stresul este factor primar in accidentul vascular cerebral. Deci stresul este un elementul fundamental, existand o corelare directa intre gravitatea accidentului vascular cerebral si organismul vulnerabil. Stresul produce o stare generala de vulnerabilitate, de asemenea stresul de lunga durata produce modificari persistente”, a declarat Muresanu, vineri, intr-o conferinta organizata la Atena cu ocazia celei de-a zecea editii a Congresului Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

Creierul se regenereaza permanent, nu este „inghetat” si cu cat este stimulat, cu atat obtinem un raspuns bun, a adaugat dr. Dafin Muresanu. Acelasi mecanism, spun specialistii, se dezvolta si atunci cand exista o leziune cerebrala: creierul lupta pentru a se reface. Atunci cand rata de distrugere a creierului este mai mare si rata de refacere sau de stimulare a activitatii creierului este mai dificila.

„Organismul uman are o capacitate incredibila de a se regenera, dar ea trebuie alimentata, stimulata. Pentru ca daca stai degeaba, activitatea creierului se reduce. Fac un apel catre tineri sa citeasca, sa manance mai putina mancare procesata, sa aiba activitate fizica permanenta, sa interactioneze direct si continuu cu oamenii din jur, sa nu fie sclavii tehnologiei. Sa nu ajunga pana acolo incat sa-si trimita SMS-uri dintr-o camera in alta, deoarece acest comportament inseamna dezastru pentru creier”, a mai spus medicul.

Intrebat ce il ingrijoreaza cel mai mult, in acest moment, legat de bolile neurologice, profesorul Muresanu a mentionat tulburarile cognitive:

„Ma ingrijoreaza patologia vasculara, tot mai frecventa in multe tari, dar ma ingrijoreaza foarte mult tulburarile cognitive, care vor domina umanitatea si care au tendinta de a aparea la varste cat mai tinere”.

Potrivit presedintelui SSNN, pentru creier, alimentatia este un factor crucial, alaturi de comportament.

„Modul in care ne alimentam este un factor crucial, alaturi de activitatea cognitiva. Trebuie sa avem zilnic activitati din punct de vedere intelectual, sa citim, sa ne activam acea parte din creier care tine de cuvant, nu cea legata de imagine. Componenta emotionala este foarte importanta si trebuie legata de starea cognitiva. De asemenea, cum am spus, alimentatia cat mai aproape de natural, mai putin procesata si fara chimicale, este cea care place creierului”, a spus dr. Muresanu.

In acelasi context, specialistul a subliniat faptul ca si creierul are nevoie, periodic, de momente de liniste:

„Atat noi, cat si creierul avem nevoie de momente de liniste, de o alternanta intre starile de implicare puternica in viata de zi cu zi si momentele de liniste, de meditatie”.

Sursa: mediafax.ro