Acasă Politic ALEGERI PREZIDENTIALE 2014! Mergi maine la VOT? Uite ce trebuie sa stii!

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014! Mergi maine la VOT? Uite ce trebuie sa stii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la vot pentru a-si alege presedintele si „soarta” pentru urmatorii cinci ani.

Pentru cei 18.296.567 cetateni cu drept de vot au fost infiintate 18.550 de sectii de votare in tara si 294 in strainatate, pentru scrutin fiind pregatite 20.745.068 de buletine de vot si 94.220 de stampile cu mentiunea “Votat”, potrivit celor mai recente cifre. Sectiile de vot se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00.

CINE VOTEAZA

Presedintele Romaniei se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

Cu drept de vot sunt cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Peste 200.000 de alegatori cu varsta de 18 ani sunt asteptati sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce peste 2.500 de cetateni cu drept de vot de peste 100 de ani sunt inscrisi de asemenea in listele electorale permanente, potrivit statisticilor AEP.

Astfel, la primul tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei sunt asteptati la urne 227.104 alegatori cu varsta de 18 ani.

Conform datelor AEP, 1.853 de alegatori au varsta de 100 de ani si 2.538 au peste 100 de ani.

Potrivit statisticilor, 5.634.774 cetateni cu drept de vot au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, iar 845.109 alegatori au peste 80 de ani.

UNDE SE VOTEAZA

Alegatorii voteaza de regula la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului. Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia de votare in care isi desfasoara activitatea.

Alegatorii care in ziua votarii se afla in strainatate voteaza la sectiile de votare constituite pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente existente la biroul electoral al sectiei de votare, alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu, precum si alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate sunt inscrisi in listele electorale suplimentare. Pe aceleasi liste vor fi trecuti, pentru a vota, alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie.

Continuarea pe StireaZilei.com!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos