Acasă Utile Alimentul banal care te protejeaza de cancerul la san!

Alimentul banal care te protejeaza de cancerul la san!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bananele sunt printre cele mai consumate fructe din lume, fiind pe locul al patrulea in topul culturilor alimentare din lume, in valoare monetara. Sunt binecunoscute ca sursa de potasiu, dar si de alti nutrienti importanti in organism, dar putini stiu ca asigura o buna protectie impotriva cancerului, mai ales a celui colorectal si de san.

Un studiu facut la Institutul National de Oncologie din Montevideo (Uruguay) a scos la iveala rezultate impresionante: merele, bananele si salata verde reduc substantial riscul de cancer. Consumul de banane a oferit cea mai mare protectie impotriva cancerului colorectal: 72%.

Banana a intrat si in vizorul cercetatorilor chinezi care au aratat ca acest fruct poate reduce riscul cancerului de san cu 43%. Secretul bananelor consta in continutul de lectine, un tip de proteine care au demonstrat o activitate anticancerigena in studiile de laborator.

Acesti compusi proteici mai au un rol important in protejarea organismului de boli severe: stimuleaza macrofagele (celulele T), crescand astfel imunitatea. Limfocitele T sunt celule cu proprietati citotoxice, care au capacitatea de a distruge celulele afectate (de cancer, de virusuri etc).

Un mod prin care bananele inhiba cancerul de colon este cresterea nivelurilor de melatonina. Unele studii sugereaza ca pacientii cu cancer de colon au niveluri semnificativ mai mici de melatonina decat persoanele sanatoase, indicand ca aceasta creste riscul de cancer. O cercetare a aratat ca nivelul acestui hormon (al somnului) creste de 4 ori dupa consumul a 2 banane, scrie bzi.

Alte beneficii ale bananelor
1. Sprijina digestia
Bananele sunt de altfel un aliment valoros pentru sistemul digestiv, deoarece contin multe fibre alimentare, care mentin tranzitul regulat. Pe langa efectele lor anticancer, bananele sunt o sursa naturala de vitamine si minerale care cresc nivelul energiei si al bunei-dispozitii: vitamine din complexul B, magneziu, fosfor si vitamina C.

2. Pastreaza sanatatea inimii
Continutul de fibre, potasiu, vitamina C si B6 din banane este bun pentru inima. O crestere a aportului de potasiu, impreuna cu o scadere a aportului de sodiu este cea mai importanta schimbare de regim alimentar pe care o persoana o poate face pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit dr. Mark Houston de la Vanderbilt Medical School.

Intr-un studiu s-a demonstrat ca cei care au consumat 4069 mg de potasiu pe zi au avut un risc cu 49% mai mic de deces cauzat de boli cardiace ischemice, comparativ cu cei care au consumat mai putin potasiu (aproximativ 1000 mg pe zi).
Dozele mari de potasiu sunt de asemenea asociate cu un risc redus de accident vascular cerebral, protectie impotriva pierderii de masa musculara, mentinerea densitatii minerale osoase si reducerea formarii de pietre la rinichi.

3. Ajutor pentru diabetici
Studiile au aratat ca persoanele cu diabet de tip 1 care au o dieta bogate in fibre au niveluri mai mici de glucoza in sange. O banana medie furnizeaza aproximativ 3 grame de fibre. Recomandarile sunt de 21-25 g / zi pentru femei si 30-38 g / zi pentru barbati.

4. Scade riscul de astm
Intr-un studiu realizat de Imperial College din Londra s-a descoperit ca copiii care au mancat o banana pe zi au avut un risc cu 34% mai mic de a dezvolta astm.

5. Reduce riscul leucemiei
Consumul de banane, portocale si suc de portocale in primii doi ani de viata poate reduce riscul de a dezvolta leucemie la copii. Fiind o sursa buna de vitamina C bananele pot ajuta la impiedicarea formarii de radicali liberi care provoaca cancer. Aportul ridicat de fibre din fructe si legume este asociat cu un risc redus de cancer colorectal.