Acasă Stirile zilei Stiinta Ai AMINTIRI DUREROASE pe care vrei sa le uiti? Uite asa le...

Ai AMINTIRI DUREROASE pe care vrei sa le uiti? Uite asa le poti transforma in EMOTII POZITIVE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Persoanele care sufera de amintiri dureroase le pot fi modifica in emotii pozitive, permitand „indulcirea” evenimentelor dureroase din trecut sau, in sens invers.

„Aceasta proprietate (de inversare) a memoriei este folosita in mod clinic pentru tratarea maladiilor mintale, dar mecanismele neuronale si circuitele cerebrale care autorizeaza aceasta schimbare a registrului emotional raman in mare parte putin cunoscute”, au subliniat autorii studiului.

Studiul a avut ca obiectiv decriptarea acestor procedee subadiacente, deschizand astfel drumul spre noi posibilitati de tratare a unor patologii precum depresia si sindromul de stres posttraumatic. Studiul „valideaza astfel succesul psihoterapiei actuale”, a explicat cercetatorul Susumu Tonegawa.

Noua analiza, fructul unei colaborari intre institutul japonez Riken si Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, se sprijina pe o noua tehnologie de control a creierului prin intermediul luminii, denumita „optogenetica”, conceputa de cercetatori pentru a intelege mai bine ce se petrece atunci cand oamenii isi amintesc momente placute sau neplacute si daca poate fi modificata valoarea (negativa sau pozitiva) asociata unei amintiri.

Rezultatele demonstreaza ca interactiunea dintre hipocamp, acea parte din creier care joaca un rol central in procesul de memorare, si complexul amigdalian, construit ca o camera de stocare a reactiilor pozitive si negative, este mai flexibila decat credeau oamenii de stiinta pana acum.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta au injectat o proteina extrasa din alge sensibile la lumina in doua grupuri de soareci masculi. Ei au putut astfel sa urmareasca formarea unei „intrari” in memorie in timp real, pe care au reactivat-o dupa cum doreau, gratie impulsurilor luminoase.

Unele dintre animale au fost autorizate sa se joace cu femele, pentru a crea o amintire cu conotatie pozitiva, in timp ce „camarazii” lor primeau un neplacut soc electric.

In al doilea grup, savantii i-au facut pe soareci sa retraiasca artificial aceste amintiri, supunandu-i simultan experientei opuse: soarecii cu stare de dispozitie agreabila primeau un soc electric, iar ceilalti primeau o surpriza placuta, intalnindu-se cu femele.

Noua experienta a depasit ca intensitate emotia initiala.

„Am facut un test in prima cusca din laborator si frica originala disparuse”, a explicat Susumu Tonegawa, recompensat cu premiul Nobel pentru medicina pe anul 1987.

Totusi, acest fenomen nu a putut fi observat decat prin actiuni asupra hipocampului, sensibil la contextul inconjurator, in conditiile in care nu a fost posibil sa se influenteze complexul amigdalian.

Cercetatorii, care au publicat deja un studiu despre inscriptionarea in memorie a unor amintiri false, intr-un experiment pe soareci, spera ca noile lor descoperiri de schimbare dintr-o valenta pozitiva intr-una negativa (de la atractie la repulsie) si viceversa vor duce la progrese ale cercetarilor medicale din domeniul maladiilor din sfera depresiei si sindromului de stres posttraumatic, care ii afecteaza in special pe militari.

Pe viitor, profesorul Tonegawa spera sa poata „sa controleze neuronii cu o tehnologie fara fir, fara instrumente instruzive precum electrozii” si, „potential, sa creasca numarul amintirilor pozitive in raport cu cele negative”.

Cercetatorilor le ramane sa dovedeasca faptul ca aceasta inversare a emotiei asociate unei amintiri va functiona in acelasi mod si la oameni, chiar daca se stie deja ca procesele mnezice au fost conservate pe parcursul evolutiei speciilor.

Sursa: mediafax.ro