Acasă Stirile zilei Stiinta SUFLETUL SOARELUI a fost observat IN PREMIERA de cercetatori!

SUFLETUL SOARELUI a fost observat IN PREMIERA de cercetatori!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii au observat in premiera sufletul Soarelui, dovedind astfel ca steaua va continua sa straluceasca la fel cel putin o suta de mii de ani.

„Daca ochii sunt oglinda sufletului, cu ajutorul acestor particule am reusit nu numai sa vedem fata Soarelui, ci chiar inima lui. Am putut intrezari sufletul Soarelui”, a declarat, intr-un comunicat, Andrea Pocar, fizician la University of Massachusetts Amherst, Statele Unite, care a participat la aceasta descoperire realizata cu ajutorul detectorului de particule Borexino, aflat la 1.400 de metri sub pamant, in laboratorul San Grasso din Italia.
Peste 99% din energia Soarelui provine de la reactiile de fuziune nucleara ale atomilor de hidrogen din miezul stelei. Fuziunea transforma doi protoni, particule cu sarcina electrica pozitiva, intr-un nucleu de deuteriu (un izotop al hidrogenului) si emite, printre alte particule, un neutrino de energie joasa, numit „neutrino pp” („proton-proton”), explica pe scurt Centrul National Francez de Cercetare Stiintifica (CNRS), implicat in proiect.
Neutrinii sunt particule foarte putin energizate si foarte putin afectate de gravitatie, astfel ca interactiunile lor cu atomii sunt extrem de slabe, ceea ce le permite sa treaca prin materie aproape fara a intampina rezistenta. Aceste proprietati permit particulelor „neutrino pp” produse in nucleul Soarelui sa treaca in cateva secunde prin plasma solara si sa ajunga pe Terra opt minute mai tarziu, calatorind cu o viteza apropiata de cea a luminii. Pamantul este practic bombardat cu zeci de miliarde de astfel de particule pe centimetru patrat in fiecare secunda, dar neutrinii, care interactioneaza extrem de slab cu materia, sunt foarte greu de detectat.
Pe de alta parte, energia rezultata in urma fuziunii nucleare este transportata sub forma de fotoni, carora le ia „o suta sau doua sute de mii de ani sa traverseze materia densa ce formeaza Soarele” inainte de a ajunge la suprafata si apoi pe Terra, mai explica CNRS.

Neutrinii observati cu ajutorul experimentului Borexino sunt deci „dovezile directe a ceea ce se intampla in nucleul Soarelui astazi in timp ce energia care ne incalzeste” sub forma de raze de lumina care a fost produsa acum zeci de mii de ani.

„Comparand aceste doua tipuri de energie emise de soare, am obtinut date despre echilibrul termodinamic al stelei pentru o perioada de circa o suta de mii de ani”, subliniaza Andrea Pocar. Rezultatele ne arata ca activitatea solara nu s-a schimbat practic de atunci si „confirma ca steaua noastra va continua sa traiasca la fel in urmatoarea suta de mii de ani”, adauga CNRS.

Aceasta premiera mondiala a putut fi posibila datorita experimentului Borexino, care a adunat o suta de cercetatori din intreaga lume intr-un tunel sapat in adancul Muntilor Apenini, in centrul Italiei, la circa 120 de kilometri de Roma, unde rocile absorb razele cosmice care bombardeaza Terra permanent si se pot face masuratori. Aici se afla o sfera de otel inoxidabil de 14 metri in diametru, ascunsa intr-un urias rezervor de apa, functionand ca un senzor ce incearca sa detecteze aceste particule emise de Soare, intr-un mediu cat mai izolat posibil de interactiunile cu lumea exterioara.

Pentru a detecta neutrinii, Borexino foloseste un scintilator organic (substanta ce prezinta luminiscenta in prezenta radiatiilor, n.r.), realizat cu ajutorul unui lichid obtinut din petrol vechi de milioane de ani. „Avem nevoie de asta (scintilatorul organic, n.r) pentru a elimina cat mai mult posibil din carbonul 14”, deoarece acest izotop natural radioactiv al carbonului, care dispare cu trecerea timpului, „acopera semnalele neutrinilor pe care vrem sa ii detectam”, explica Pocar.

Lichidul obtinut din petrolul vechi de milioane de ani, folosit in detector, este de zece miliarde de ori mai putin radioactiv decat un pahar cu apa, sustine CNRS.

Toate aceste caracteristici unice au permis observarea aproape in timp real a fluxului de neutrini emis de Soare.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos