Caragenanul nu ti-este strain, mai ales daca citesti etichetele produselor alimentare pe care le cumperi, si asta ar trebui sa iti dea de gandit de doua ori.

Caragenanul, sau E407, este un aditiv alimentar cu rol de ingrosare, gelifiant, emulgator si umectant. Caragenanul se foloseste fel de fel de produse, de la inghetata la carne procesata, dar si in produsele special destinate vegetarienilor. Un regulament al Comisiei Europene arata ca substanta caragenan poate fi folosit ca aditiv alimentar. Insa acest lucru nu a oprit o companie de produse alimentare din SUA, WhiteWave Foods, sa renunte la folosirea caragenanului si sa militeze pentru interzicerea lui. Inaintea lor, compania producatoare de iaurturi Stonyfield Organic a decis la randul lor sa renunte la folosirea caragenanului.

Motivul? Tot mai multe voci, atat din randul expertilor, cat si din randul populatiei consumatoare, au atras atentia ca acest aditiv alimentar favorizeaza inflamarea tractului digestiv.

Mai multe studii au demonstrat ca substanta caragenan favorizeaza aparitia tolerantei la insulina si, ulterior, a diabetului zaharat. Acest efect advers se manifesta in timp, reactiile adverse aparute la scurt timp dupa consumul de caragenan fiind reactiile alergice, problemele la nivel digestiv – precum crampe, diaree, balonare si flatulenta, dar si toxicitate la nivelul organelor.

Desi sunt necesare studii succesive, pe animalele de laborator s-a demonstrat ca caragenanul actioneaza ca imunosupresor, generand chiarr cancer de colon.

Cum il eviti din alimentatie? Cu mare dificultate! Citind cu atentie etichetele produselor alimentare cumparate, veti constata ca acest aditiv alimentar se gasesti in foarte multe produse. Totusi, puteti alege cu atentie si alte produse lipsite de caragenan sau E407.

Sursa: lyla.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.