Acasă Stirile zilei Adevarata dimensiune a baronului Dragnea a iesit la iveala! Vezi povestea vanatorului...

Adevarata dimensiune a baronului Dragnea a iesit la iveala! Vezi povestea vanatorului Dragnea care impusca nestingherit pe fonduri de vanatoare de mii de hectare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

RISE Project a dezvaluit, vineri, cum au ajuns suprafete intinse de terenuri de vanatoare in posesia unei asociatii infiintate de Liviu Dragnea la sfarsitul anilor 90 si cum, dupa aproape 20 de ani, timp in care tranzactiile cu terenuri au fost derulate de interpusii sefului PSD, fiul acestuia, Valentin, a devenit unul dintre principalii beneficiari.

Povestea vanatorului Liviu Dragnea incepe in urma cu peste doua decenii. In 1996, actualul sef al PSD se lansa in politica si obtinea functia de consilier local la Turnu Magurele din partea Partidului Democrat. La cateva luni distanta, proaspatul politician era numit prefect al judetului Teleorman. in acelasi an a devenit si vanator cu acte-n regula. A primit legitimatie de la Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Teleorman.

Doi ani mai tarziu, in 1998, Dragnea s-a dus la Tribunalul Teleorman, cu pasaportul diplomatic detinut in calitate de prefect al judetului si cu 5 milioane de lei (500 RON) a infiintat Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Turris (AVPS Turris). Sediul s-a aflat chiar in incinta hotelului Turris, hotel privatizat si preluat ulterior de sotia lui, Bombonica Dragnea (Prodana). Potrivit documentelor, sediul asociatiei era subinchiriat de la firma Dacorom SRL, infiintata chiar de Dragnea la inceputul anilor ‘90.

Cei 21 de vanatori si pescari fondatori ai AVPS Turris au tinut prima sedinta la sediul primariei Turnu Magurele. Printre ei s-a numarat si Nicolae Mohanu, primarul localitatii Turnu Magurele, ulterior senator PSD, dar si sefi din Romsilva, agentia nationala a padurilor.

in septembrie 2004, dupa ce a devenit pentru a doua oara presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, Dragnea a predat asociatia de vanatoare prietenilor din tinerete. Unul dintre ei este Petre Pitis, prieten vechi de familie al lui Liviu Dragnea. S-au cunoscut la mijlocul anilor ‘90, cand seful PSD isi incepea ascensiunea politica. Pitis a devenit presedintele asociatiei, iar numarul doi in organigrama i-a revenit lui Marian Fiscuci, fost coleg de liceu cu Dragnea.

In 2005, vanatorii de la Turris s-au mutat cu armele si echipamentele intr-un nou sediu pe strada Chimiei din Turnu Magurele.

Aici se afla sediul Tel Drum SA. Firma a fost infiintata in 1998 de Consiliului Judetean Teleorman. in 2002, a fost privatizata de Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean. Privatizarea a fost adjudecata in favoarea lui Marian Fiscuci, la acel moment, vicepresedinte PSD Teleorman. Acelasi Marian Fiscuci caruia i-a predat si conducerea asociatiei de vanatoare doi ani mai tarziu.

in 2005, au mai intrat in Tel Drum inca trei personaje cheie: Liviu Dobrescu – un alt coleg de facultate al lui Liviu Dragnea, Petre Pitis, pe care il regasim si in asociatia de vanatoare, dar si Mugurel Gheorghias – omul din Brazilia (mai multe detalii AICI).

Oficial, acestia detin majoritatea actiunilor companiei si azi.

in 2010, Petre Radan a infiintat intr-un sediu al Tel Drum, la care lucra, Asociatia Proprietarilor de Terenuri Danubius. Adica, un aspirator de terenuri pentru asociatia de vanatoare infiintata de Liviu Dragnea. Pe atunci, Radan si Dragnea erau rude prin alianta: sotia sa si Bombonica Dragnea, fosta nevasta a liderului PSD, sunt verisoare.

Danubius 2010 a strans 31 de membri fondatori, dintre care 10 primari PSD din judet.

in 2011, Asociatia de proprietari Danubius a dat dreptul AVPS Turris sa vaneze in cele 12 fonduri de vanatoare din judet pentru care primise putere de decizie. Fondurile sunt si cele mai bogate in vanat din intreg judetul, ceea ce le-a transformat in favoritele gruparii Dragnea. RISE Project a obtinut aceste fotografii care il arata pe seful PSD la vanatoare exact pe unul dintre aceste domenii.

Danubius a fost infiintata in 2010, pentru ca in acelasi an expirau vechile contracte de gestionare a fondurilor de vanatoare. Devenea aplicabila legea vanatorii din 2006. Specialistii au categorisit initiativa din 2006 drept o privatizare mascata a fondurilor de vanatoare, deoarece a permis asociatiilor de proprietari care detineau terenuri sa decida ce asociatii de vanatoare vor primi dreptul de a vana. Conditia era, ca prin acte originale sa demonstreze ca au mai mult de 51% din suprafetele fondurilor de vanatoare. Asa au aparut conflictele si dosarele penale.

Procedurile au fost simplificate si mai mult in 2010 de Laszlo Borbely, fostul ministru al Mediului, printr-un ordin: primariile au putut sa intocmeasca singure, in numele asociatiilor, liste cu proprietari si suprafete. in multe cazuri, primarii au facut tabele pe genunchi – fie in baza registrelor agricole, fie in baza unor semnaturi false, acolo unde anumite Asociatii de Proprietari au avut nevoie de suprafete mai mari, ca sa justifice acapararea fondurilor de vanatoare. Limitele domeniilor de vanatoare fusesera deja trasate inainte de ‘89 si modificate in 2000.

Concret, Asociatia de Proprietari Danubius 2010 a obtinut cu ajutorul a 10 primari PSD- membri si ei in asociatie, liste cu numele a circa 12.000 de presupusi proprietari din judet. Teoretic, toti au fost de acord sa puna la bataie terenurile pe care le detineau. Unul dintre cei 10 primari a fost si Nicolae Mohanu. La acel moment, acesta era edilul orasului Turnu Magurele din partea PSD. Mohanu este si unul dintre membri fondatori ai asociatiei de proprietari Danubius dar si al celei de vanatoare, Turris.

Contactat de reporterii RISE Project, Nicolae Mohanu a zis ca mergea cam de doua ori pe an la vanatorile organizate de acesta. Legat de asociatia de proprietari Danubius, a spus ca scopul asociatiei era “de intretinere a unor fonduri de vanatoare. Nimic altceva”. Cand i-am amintit ca Danubius a numit de fapt si gestionarul fondurilor, Mohanu si-a nuantat declaratia “ nu imi mai aduc aminte. E de mult. Sunt ani de zile. Cred ca zece ani.”

Emil Zlate, fost presedinte al Asociatiei de Vanatori Teleorman, a luptat din greu impotriva instrainarii fondurilor de vanatoare din judet. Asociatia pe care a condus-o dupa revolutie, a pierdut in 2011 cele mai bune domenii de vanatoare. Toate au ajuns sa fie utilizate de asociatcia de vanatoare infiintata de Liviu Dragnea.

Emil Zlate a incercat sa dovedeasca ca listele si actele asociatiei de proprietari Danubius 2010 nu sunt in regula, fiindca asociatia ar fi fost infiintata in baza unor falsuri. “Am scris eu aici. Croitoru Emil are in titlul de proprietate 2,2 ha. Vedeţi? Ia uitaţi cat e trecut in lista: 14,1. Da?“, ne arata Zlate in documente.

Ce vrea sa spuna vanatorul este ca primarii impreuna cu noile asociatii de proprietari au trecut in dreptul anumitor persoane terenuri mai mari decit aveau in realitate, cu scopul de a spori suprafetele de pasune si padure, de care aveau nevoie pentru a controla domeniile de vanatoare.

Aceasta a fost si soarta proprietatilor din localitatea Slobozia-Mandra, situata la o ora distanta de Alexandria. Aici, 700 de proprietari de terenuri au fost racolati in asociatia Danubius. Fondul vanat de asociatie era “intre Olturi”, unul dintre cele mai bine populate domenii din judet. Danubius a si decis ca de gestionarea acestui fond sa se ocupe asociatia Turris, infiintata de Liviu Dragnea. De operatiune s-a ocupat Vasile Filip, pe atunci consilier juridic la primarie.

“Noi n-am stiut atunci pentru ce e chestia asta. Ni se spunea sa fie in folosul comunitatii, cand, de fapt, era in folosul lui Dragnea“, isi aminteste astazi curajos Filip.

Zice ca a primit de la primar listele de proprietari completate cu numele si suprafetele, trebuia doar sa mearga la vreo 300 de cetateni si sa-i roage sa semneze, c-o sa fie mai bine pentru vanat si pentru toata lumea. A reusit sa completeze cam doua treimi din liste: “pentru cei care n-au semnat, au facut ei semnaturile. Le-au falsificat!“, adauga Filip.

Citeste mai mult pe RiseProject