Acasă Stirile zilei Bani Acesta este OMUL care a DETONAT FRANCUL

Acesta este OMUL care a DETONAT FRANCUL

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Thomas Jordan, presedintele boardului Bancii Nationale a Elvetiei, a luat ieri o decizie istorica, eliminand pragul pe care banca il apara pentru ca francul elvetian sa nu creasca foarte tare. A urmat o explozie pe piata valutata, in urma careia lira sterlina si euro au pierdut zeci de procente in fata monedei elvetiene. in raport cu francul, leul s-a depreciat ieri cu 16%.

In perioada de criza, francul este una din monedele de refugiu pentru investitori, luand in calcul stabilitatea economica si soliditatea sistemului bancar elvetian.

In prezent, desi in Elvetia trebuie sa platesti bani pentru a tine francii in banca, in conditiile in care dobanzile sunt negative, investitorii cumpara aceasta moneda, deoarece castiga enorm din aprecierea ei.

Pentru a preveni aceasta apreciere, care lovea direct in exportatorii elvetieni, ce castigau tot mai putin pe contracte, Banca Nationala a Elvetiei a decis in urma cu cativa ani sa nu lase francul elvetian sa creasca peste nivelul de 1,2 franci elvetieni pentru un euro.

Ieri insa, acest prag a fost abandonat. Motivul? Pentru a apara nivelul de 1,2 franci pentru un euro Banca Elvetiei cumpara miliarde si miliarde de euro, moneda a carei valoare a scazut foarte mult in ultimul timp, a declarat pentru EVZ Claudiu Cazacu, analist sef al X Trade Brokers. Practic, intr-un interval destul de scurt de timp, valoarea rezervei in euro a Bancii Elvetiei a scazut cu 10%, ceea ce inseamna ca apararea pragului impus devenise extrem de costisitoare pentru institutie.

Ce va urma. Claudiu Cazacu estimeaza ca va urma o perioada de liniste pe piata valutara, dupa care francul va continua sa creasca. in circa un an, valoarea acestuia ar putea ajunge chiar la 5 lei pentru un franc.

Cum s-ar justifica evolutia? Investitorii vor continua sa cumpere franc, in conditiile in care vor fi fortati sa abandoneze investitiile in euro. Motivul? Deoarece criza s-a prelungit peste asteptari in zona euro, Banca Centrala Europeana se pregateste sa dea drumul la tiparnita, pentru a permite scaderea costului la credite dar si cu intentia de a deprecia moneda europeana, a explicat Claudiu Cazacu. in felul acesta, state precum Spania sau Italia, care se confrunta o criza pronuntata, ar putea sa dea un impuls economiilor proprii, deoarece exporturile ar fi stimulate.

Sursa: evz.ro