Acasă Utile Un singur zambet poate stimula creierul uman precum 2.000 de ciocolate!

Un singur zambet poate stimula creierul uman precum 2.000 de ciocolate!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cea mai buna si ieftina terapie este aceea a zambetului. Ziua mondiala a zambetului (World Smile Day) este aniversata, anual, in prima zi de vineri a lunii octombrie, in acest an fiind marcata la 6 octombrie.

In 1963, artistul american Harvey Ball a creat imaginea „fata zambitoare” (smiley face), reprezentand un buton galben cu doua puncte si o paranteza „inchisa”, pe care, in prezent, oamenii de peste tot din lume o folosesc cu scopul de a-si exterioriza emotiile pozitive. Harvey Ball a realizat aceasta imagine pornind de la premisa ca toti oamenii ar trebui sa acorde cel putin o zi dintr-un an pentru a zambi, a face gesturi frumoase si a-i face pe altii sa zambeasca, potrivit www.worldsmileday.com.

Un copil zambeste de cel putin 400 de ori pe zi, in timp de un adult de doar 20. si atunci in zilele bune, cand nu lasa stresul cotidian sa-i ucida orice farama de buna dispozitie. Medicii, in schimb, ne asigura ca puterea zambetului este mai mare decat ne-am putea inchipui si ne indeamna sa zambim chiar si atunci cand nu simtim sa facem asta.

Un singur zambet poate genera acelasi nivel de stimulare cerebrala precum 2.000 de tablete de ciocolata si induce aceeasi satisfactie ca atunci cand primesti cadou 20.000 de euro. in plus, zambetul are efecte benefice si asupra sanatatii: reduce nivelul hormonilor care induc stresul, precum cortizol, adrenalina si dopamina, si creste nivelul hormonilor precum endorfina, reducand totodata presiunea sangvina, relateaza site-ul forbes.com.

Zambetul sau surasul este din punct de vedere fiziologic o expresie faciala formata prin flexionarea a 17 muschi de la extremitatile gurii, dar si din apropierea ochilor. Zambetul nu doar schimba expresia fetei, ci si stimuleaza creierul sa produca endorfina, care reduce durerea fizica si emotionala si da o senzatie de buna-dispozitie.

Zambetul este molipsitor, iar acest lucru se observa cel mai bine atunci cand suntem in prezenta unui copil.

Zambetul are si o putere magica, te ajuta sa treci mai usor peste orice situatie. Cand zambesti, treci mai usor peste situatiile jenante. Esti iertat mai usor atunci cand zambesti, inspiri mai multa incredere, iar atunci cand ai o durere, zambeste! Organismul va primi impulsul de a se simti mai bine.

Asa ca, dupa cum vedem, zambetul are doar beneficii. Sa incercam sa il folosim zilnic, sa fim mai optimisti si mai pozitivi, indiferent de incercarile vietii, scrie doctorulzilei.