Acasă World Amenintare fara precedent la ONU! Trump a anuntat ca va distruge in...

Amenintare fara precedent la ONU! Trump a anuntat ca va distruge in intregime Coreea de Nord!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele american Donald Trump a atacat dur marti, la ONU, Coreea de Nord, ”un regim vicios”, amenintand ca va ”distruge in intregime” aceasta tara in cazul unui atac al Phenianului, relateaza AFP si The Associated Press.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a inhamat intr-o ”misiune sinucigasa”, a lansat presedintele american in primul sau discurs in fata membrilor Adunarii Generale a ONU.

Trump l-a catalogat din nou pe Kim drept ”omul-racheta” (”Rocket-Man”).

”Nimeni nu a mai aratat mai mult dispret pentru alte natiuni si pentru bunastarea propriului popor decat regimul depravat din Coreea de Nord. Cursa nesabuita a Coreei de Nord pentru dezvoltarea rachetelor balistice si armelor nucleare ameninta intreaga lume cu pierderi incredibile de vieti omenesti. Statele Unite pot sa de-a dovada de o mare tarie si rabdare.

Omul cu rachetele se afla intr-o misiune sinucigasa, pentru el insusi si regimul sau. Statele Unite sunt pregatite sa actioneze, au vointa si capacitatea, dar spera sa nu se ajunga pana aici. Aici intervine rolul ONU. Sa vedem cum si-l va indeplini”, a declarat Donald Trump.

In acest prim discurs la ONU, Trump a catalogat Guvernul Coreei de Nord drept un ”regim depravat”.

El a indemnat comunitatea internationala sa coopereze la izolarea Coreei de Nord, pana cand aceasta isi inceteaza, afirma el, comportamentul ostil.

Insa, daca vor fi nevoite sa se apere pe ele sau pe aliatii lor de amenintarile continue ale Phenianului, Statele Unite ”nu vor avea de ales decat sa distruga in intregime Coreea de Nord”, a amenintat Trump.

Presedintele american a apreciat ca este o ”sursa masiva de jena pentru Natiunile Unite” faptul ca unele tari care incalca drepturile omului fac parte din Conisliul ONU al Drepturilor Omului.

El a facut aceasta declaratie la inceputul discursului pe care l-a sustinut marti, in cadrul celei de a 72-a Adunari Generale a ONU, la New York, in cadrul unui indemn mai larg la reformare adresat Organizatiei.

”Este o sursa masiva de jena pentru Natiunile Unite faptul ca unele guverne inregistrate ca incalcand flagrant drepturile omului fac parte din Consiliul ONU al Drepturilor Omului”.

Printre cele 47 de tari membre ONU care fac parte din acest organism se afla, de exemplu, China si Arabia Saudita, vizate cu regularitate de critici ale Washingtonului in rapoarte pe aceasta tema.

Pe pagina de web a Consiliului se arata ca Adunarea Generala a ONU ”ia in consierare atat contributia tarilor candidate la promovarea si protejarea drepturilor omului, cat si angajamentele si initiativele lor in acest sens”.

Trump a denuntat in acest discurs Guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad drept un ”regim criminal”.

”Nicio societate nu poate fi in siguranta daca este permisa raspandirea armamentului chimic interzis”, a spus locatarul Casei Albe, indemnand la o solutionare pasnica a conflictului sirian, asa cum cere poporul sirian.

Trump a ordonat in aprilie sa se traga zeci de rachete de tip Tomahawk asupra unei baze aeriene situate in centrul Siriei – primul atac american asupra fortelor lui al-Assad de la inceputul razboului civil care devasteaza Siria de sase ani.

Trump a denuntat, de asemenea, ”migratia necontrolata”, ca ”profund nedreapta”, atat din perspectiva tarilor de origine, cat si a tarilor care primesc migranti.

Tarile care trimit migranti sunt mai putin susceptibile sa implementeze reforme, a subliniat el in Adunarea Generala.

In tarile care primesc migranti, costurile sunt suportate de ”cetateni cu venituri mici”, ale caror ingrijorari sunt adesea neglijate de guverne si presa, a apreciat seful statului american.

El a evocat eforturile Statelor Unite in lupta impotriva foametei si HIV/SIDA.

”NAtIUNI SUVERANE PUTERNICE”

Pentru ca tari diferite sa ”lucreze cot la cot” este nevoie de ”natiuni suverane puternice”, a subliniat presedintele american in primul discurs pe care l-a sustinut in fata membrilor Adunarii Generale a ONU.

America nu se asteapta ca tari diferite sa ampartaseasca aceleasi traditii sau sisteme de guvernare, a insistat Trump.

Este necesar ca tarile sa-si respecte propriile popoare si ”drepturile oricarei alte natiuni suverane”, a pledat locatarul Casei Albe.

Miliardarul republican a neglijat ONU pe cand era candidat, iar unii membri ai Casei Albe cred ca ONU actioneaza ca o birocratie globala care incalca suveranitatea tarilor suverane.

IRANUL, UN ”STAT PARIA EsUAT ECONOMIC”

Trump a catalogat Iranul, in fata Adunarii Generale a ONU, drept un ”stat paria economic esuat (din punct de vedere) economic”, al carui principal export este violenta.

El le-a spus liderilor lumii ca lumea nu poate sa-i permita acestui ”regim criminal” sa-si continue activitatile destabilizatoare in timp ce-si construieste rachete periculoase.

seful statului american pune sub semnul intrebarii acordul in domeniul nuclear incheiat in 2015 intre marile puteri si Teheran.

Liderii lumii ”nu pot sa respecte” acest acord, daca acesta ”ofera o acoperire” Iranului pentru ca sa-si construiasca, in cele din urma, programul nuclear, a apreciat el.

Administratia sa a prelungit saptamana trecuta relaxari ale sanctiunilor impuse Iranului, evitand astfel sa ia o o decizie care ar fi putut conduce la o prabusire a acestui acord istoric.

Sursa: Protv