Acasă Stirile zilei SUA solicita intarirea flancului estic al NATO! Romania este vizata direct!

SUA solicita intarirea flancului estic al NATO! Romania este vizata direct!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Administratia de la Washington a propus o crestere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat de Pentagon pentru apararea statelor din flancul estic al NATO (Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania) in anul fiscal 2018 fata de cel anterior, releva un document oficial al Ministerului Apararii american.

Concret, pentru anul fiscal 2018, administratia americana a propus o crestere a bugetului European Reassurance Initiative (ERI, lansata pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite fata de integritatea teritoriala a tuturor celor 28 de tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice, pe fondul cresterii amenintarii din partea Rusiei) la 4,777 miliarde de dolari, fata de 3,419 miliarde de dolari in anul fiscal 2017.

Fondurile solicitate de Pentagon includ si doua proiecte in Romania — unul, in valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilitatilor in baza de la Campia Turzii, iar celalalt, in valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militara de la Mihail Kogalniceanu.

In contextul anexarii Crimeii de catre Rusia si al conflictului din estul Ucrainei, Washingtonul a lansat in 2014 European Reassurance Initiative, pe fondul cererilor de catre tarile din flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice de masuri suplimentare pentru descurajarea amenintarii ruse in regiune. in cadrul ERI, Statele Unite si alte tari aliate participa cu militari si echipamente militare la exercitii de amploare in flancul estic al Aliantei, alaturi de tarile membre.

”Activitatile propuse in cadrul proiectului pentru anul fiscal 2018 vor continua sa consolideze pozitia SUA in domeniul apararii prin pozitionarea capacitatilor adecvate, in locatii esentiale, ca raspuns la noul mediu european de securitate si pentru a asigura aliatii si partenerii NATO in legatura cu angajamentul Washingtonului fata de articolul 5 (apararea colectiva) al Tratatului Nord-Atlantic. Activitatile finantate prin ERI sporesc capacitatea si pregatirea fortelor SUA, ale aliatilor si ale partenerilor regionali, permitand un raspuns rapid in eventualitatea oricarei agresiuni din partea unui adversar regional contra teritoriului suveran al tarilor NATO”, se mentioneaza in documentul citat.

in anul fiscal 2018, la exercitiile militare si la pre-pozitionarea de trupe vor lua parte 6.850 militari americani, printre care 6.471 din fortele terestre si 379 din fortele aeriene. Acestia vor participa la activitati multiple in teren, printre care rotatii pentru a spori prezenta temporara sau a consolida capacitatile aliate si ale partenerilor in timpul exercitiilor planificate, cresterea in marime si amploare a exercitiilor planificate pentru interoperabilitatea in cadrul NATO si sprijinirea programului de exercitii comune al USEUCOM (Comandamentul european al fortelor SUA).

Propunerea Pentagonului pentru bugetul ERI in anul fiscal 2018 include 150 de milioane de dolari ca sprijin direct pentru Ucraina.

Sursa: Agerpres