Acasă Stirile zilei Apelul regizorului Cristian Mungiu! Oamenii protesteaza impotriva unei coruptii care roade!

Apelul regizorului Cristian Mungiu! Oamenii protesteaza impotriva unei coruptii care roade!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Protestatarii au dat semnalul ca vor sa traiasca intr-o societate mai corecta, ca sa poata sa-si vada de lucrurile lor, fara sa fie niste paznici in permanenta ai celor care genereaza coruptia. Afirmatiile au fost facute intr-un interviu la RFI de regizorul Cristian Mungiu, care spune ca e foarte complicat pentru Guvern sa-si recastige credibilitatea, dupa ce a actionat in modul in care a facut-o.

Cum priviti tabloul ultimelor saptamani?

Cristian Mungiu: Mie mi se pare ca s-a intamplat un lucru extraordinar, in sensul in care aceasta coagulare civica pentru mine e destul de neasteptata. Cu cateva luni inainte am avut alegeri si era asa, un fel de fond de dezamagire pe ideea asta dintotdeauna ca in tara asta nu se poate schimba nimic si mi s-a parut extraordinar ca oamenii s-au mobilizat intr-o chestiune in care n-au cerut ceva pentru ei, a fost o mobilizare, indiferent daca au citit sau nu continutul acelor acte legislative, a fost o mobilizare pentru corectitudine, intr-un fel. si a fost asa destul de neasteptata pentru mine.

Daca va amintiti, reflexul in anii 90 era de alta natura, era sa te gandesti imediat sa-ti iei bilet de avion si sa te duci in Noua Zeelanda. Acum mi s-a parut ca oamenii au opus mai multa rezistenta si si-au afirmat punctele de vedere mult mai clar, mult mai ferm si mult mai raspicat. Pentru ca evenimentul a fost destul de coagulat, poate sa devina un mic factor de presiune si putem sa speram ca alta data cand se intampla chestiuni dintr-astea scandaloase publice, va exista genul asta de rezistenta.
Cum si-ar putea castiga Guvernul actual credibilitatea in ochii manifestantilor?

Mungiu: E foarte complicat sa mai recastigi credibilitatea, dupa ce ai actionat in modul asta. Pana la urma, nici macar continutul chestiunii nu e atat de grav, cat modul in care s-a actionat. intrebarea e daca in final, cei care constituie in momentul de fata majoritatea parlamentara vor continua sa incerce sa se bazeze pe acest Guvern sau daca nu vor gasi o formula de a recupera asa, un fel de credibilitate, schimband Guvernul asta. Dar problema de fond mie mi se pare ca e alta: s-a creat in momentul de fata aceasta idee ca cei din majoritatea parlamentara n-au venit direct acolo ca sa sprijine niste cauze publice pe care le-au anuntat sau care ar fi constituit prioritatea cetatenilor in momentul de fata, ci au inceput prin a rezolva niste chestiuni care ii interesau pe ei.

Si protestul public in asta s-a manifestat, in a le spune ca nu pentru asta au fost alesi acolo. Deci in momentul de fata daca se schimba acest Guvern sau nu e secundar. Daca se face doar o schimbare de forma, atunci conflictul asta care s-a deschis va persista, pentru ca acest conflict este legat de un anume mod de a actiona public. si mai este legat de ceva, este legat de faptul ca in general cu totii primim acest stigmat ca apartinem unei tari corupte, or e o buna parte a populatiei care s-a saturat de aceasta imagine proasta pe care ne-o da un anume mod de a actiona public. Mie mi se pare ca protestul de acum e si un mod de a actiona pentru o imagine mai corecta in general a romanilor. Nu suntem noi responsabili pentru un anume gen de a face politica si mi se pare ca asta-i un mare castig din ce s-a intamplat acum.

Credeti ca asistam si la o anumita fracturare a societatii romanesti?

C.M.: Problema e ca falia asta a existat intotdeauna, nu stiu daca a fost atat de vizibila, dar a existat intotdeauna o diferenta foarte mare de opinie intre un sector mai dinamic, mai urban si mai educat si un sector mai traditionalist, a existat intotdeauna. Acum este mai vizibila si s-a radicalizat si s-a radicalizat de pe urma acestei masuri, pentru ca la inceputul lunii ianuarie traiam intr-o situatie de foarte mare resemnare si acalmie in aceasta zona, trecusera alegerile, lucrurile continuau, exista acest potential de radicalizare si s-a vazut de pe urma acestei masuri. Daca falia asta e mai mare sau nu decat a fost altadata mi-e greu sa apreciez.

Mie nu mi se pare ca e ceva generational, cel putin la nivel de protest. Ce s-a coagulat in Piata Victoriei nu e o chestie de generatie, e o chestie intre niste principii, intre niste puncte de vedere, sunt in fond niste oameni care militeaza pentru corectitudine si pentru meritocratie si pentru egalitatea in fata legii si impotriva coruptiei si impotriva unui anume gen de a face politica si senzatia mea este ca aceste principii au coagulat oameni din foarte multe generatii. Sigur, ca majoritatea sunt tineri, da, e normal, pentru ca e un sector foarte dinamic.

E adevarat ca in momentul de fata sunt aceste puncte de vedere foarte greu de conciliat in societate, dar cred ca singurul mod in care putem sa speram ca ne reunim la un moment dat este sa gasim o cale de a face politica diferita de cea care a fost pana acum.
”Exista un fel de mica coruptie, pe care o infrunti foarte greu daca traiesti in Romania”
Pai, lucruri s-au schimbat, nu putem sa sustinem ca nu s-au schimbat si ca lucrurile arata la fel ca in anii 90. Am facut un film anul trecut care avea printre altele si aceasta tema, nu direct tema coruptiei mari in societate, pentru ca asta nu e subiect de film, ci un lucru care pe mine ma preocupa mai mult: care e raportul dintre coruptia sociala si viata individului, dintre compromisul pe care este el obligat sa-l faca daca traieste in mijlocul unei societati care nu e intotdeauna morala.

Asta ma preocupa mai mult, pentru ca exista un anume gen de mare coruptie si un fel de mica coruptie, pe care poti sa o infrunti foarte greu daca decizi sa traiesti in Romania, pentru ca apare in calea ta in fiecare secunda si e complicat sa i te opui. Daca ne-am opri la fiecare colt de strada, sa incercam sa indreptam lucrurile asa cum ar trebui, n-am mai ajunge sa facem nimic. Dar e un gen de mica coruptie care roade, de aceea mi s-a parut ca acest protest e binevenit, pentru ca oamenii au dat si acest semnal ca au nevoie sa traiasca intr-o societate mai corecta, ca sa poata sa-si vada de lucrurile lor, fara sa fie niste paznici in permanenta ai celor care genereaza aceasta coruptie. in general, ce mi se pare in momentul de fata este ca a existat un progres si protestul e legat si de acest progres, oamenii nu vor sa piarda ceea ce s-a castigat.

Sursa: RFI