Acasă Utile Secretul celor care au tregut pragul de 100 de ani! Vezi care...

Secretul celor care au tregut pragul de 100 de ani! Vezi care este reteta longevitatii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Speranta de viata a crescut peste tot in Europa in ultima vreme, insa chiar si asa sunt putini cei care reusesc sa treaca de bariera de un veac. In SUA, procentul centenarilor a crescut cu 44% din 2000, ajungand la peste 72.000 de persoane.

In viziunea multora, a avea un trai lung echivaleaza cu castigul la loterie, insa exista cateva trucuri care, aplicate de-a lungul vietii, iti pot aduce lozul norocos, potrivit The Huffington Post, scrie gandul.

Iata secretele longevitatii:

1. Consumati alimente cu proprietati antiinflamatorii

Atletul Fred Winter nu a parasit terenul competitiilor sportive, desi are 100 de ani. Secretul lui? Mananca multe afine si somon, dupa cum declara sotia sa pentru Huffington Post, in urma cu un an. Desi Fred le consuma pentru beneficiile pe care le aduc organismului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nivelul scazut al inflamatiilor in corp reprezinta secretul unui trai lung si sanatos.

Afinele sunt bogate in antioxidanti, iar somonul contine din plin acizi grasi omega 3 care, impreuna, micsoreaza semnificativ inflamatiile.

2. Odihniti-va des

Flossie Dickey a devenit cunoscuta pe internet dupa ce, de ziua ei, in loc sa sarbatoreasca alaturi de presa venita sa o intervieveze implinirea a 110 ani, a preferat sa doarma. Aceasta a declarat pentru jurnalisti ca doarme cat de des poate, fiind, de altfel, unul dintre obiceiurile celor din Ikaria, Grecia. Pe mica insula traiesc multi greci care se pot lauda ca au atins varsta de 100 de ani.

Cercetatorii sunt de parere ca pauzele de odihna, in timpul zilei, cresc productivitatea si reduc nivelul stresului acumulat in ziua respectiva.

3. Urmariti sa aveti un stil de viata activ

A ajunge la 100 de ani inseamna a avea si foarte mult timp la dispozitie, ceea ce implica si un exercitiu zilnic pentru umplerea acelor ore cu activitati prielnice si semnificative. O comunitate, alcatuita preponerent din pensionari, din insula Rodos se poate lauda cu sase centenari. Acestia au un lucru in comun: se mentin in permanenta ocupati. Fie ca exerseaza zilnic prin plimbari lungi pe jos sau frecventand sala de sport, acestia trec de la o activitate la alta pentru a-si umple timpul si a se mentine activi.

4. Nu va stresati

Un alt secret al longevitatii consta in eliminarea zilnica si progresiva a stresului. Cei mai multi care au trecut de pragul de 100 de ani spun ca au deprins treptat sa se relaxeze din ce in ce mai mult si lipsa grijilor a devenit o caracteristica si o prioritate, totodata, pe agenda indatoririlor zilnice.

Numeroase studii au aratat ca cei care ajung la 100 de ani tind sa fie mai optimisti si sa rada mult.

5. Imbratisati moderatia

tineti diete si faceti sport, dar nu uitati sa faceti si anumite exceptii, in unele zile, pentru a asigura un echilibru in viata voastra. Fie ca vorbim de un pahar cu vin, un bol cu inghetata sau o cafea tare, toate acestea pot surveni in meniul zilnic atat timp cat nu faceti excese.