Acasă Stirile zilei Bruxelles, sub asediu terorist! Bilantul provizoriu indica zeci de morti si de...

Bruxelles, sub asediu terorist! Bilantul provizoriu indica zeci de morti si de raniti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Surse spitalicesti, citate de postul de radio si televiziune belgian RTBF, au anuntat ca 10 persoane au murit si alte 30 au fost ranite in cele doua explozii puternice produse marti dimineata la aeroportul Zaventem din Bruxelles, relateaza Reuters.

Potrivit unui martor citat de postul de radio si televiziune belgian RTBF, exploziile au avut loc in apropierea unei porti de imbarcare catre SUA, afectand un numar mare de persoane.

Postul francez BFMTV a relatat ca serviciile de informatii belgiene au fost prevenite luni in legatura cu iminenta unui atac terorist, fara a se preciza locul, data sau modul de operare.

Compania Brussels Airport a anulat zborurile de pe aeroportul Zaventem si a evacuat zona, potrivit unui mesaj postat pe Twitter. ”Nu veniti la aeroport — are loc evacuarea acestuia. Evitati zona aeroportului. Zborurile au fost anulate”, se mentioneaza in mesajul respectiv.

Aeroportul international Bruxelles-Zaventem deserveste 23 de milioane de pasageri anual.

Intreg sistemul public de transport din Bruxelles, suspendat dupa exploziile soldate cu morti si raniti. Comisia Europeana cere personalului sa ramana acasa sau in birouri dupa exploziile din Bruxelles

Postul de radio si televiziune belgian de limba flamanda VRT a anuntat ca, in cazul exploziilor de la aeroportul Zaventem din Bruxelles, produse marti dimineata, este vorba despre un atac sinucigas.

Versiunea in limba franceza a postului de radio si televiziune belgian (RTBF) a informat ca exploziile de la aeroportul Zaventem au avut loc in apropierea unei porti de imbarcare catre SUA, afectand un numar mare de persoane.

Postul francez BFMTV a relatat ca serviciile de informatii belgiene au fost prevenite luni in legatura cu iminenta unui atac terorist, fara a se preciza locul, data sau modul de operare.

Tot marti dimineata s-a produs o explozie in statia de metrou Maelbeek din Bruxelles, aflata in apropierea institutiilor UE, in plin cartier european, conform RTBF.

Statia de metrou Maelbeek se afla la doar cateva sute de metri de principalul sediu al Comisiei Europene, cladirea Berlaymont, si de sediul Consiliului European, aflate pe Rue de la Loi, principala artera care face legatura intre institutiile europene si centrul orasului. Potrivit Le Soir, la Maalbeck ar fi avut loc una sau mai multe explozii, relateaza Agerpres.

Potrivit VRT, in exploziile de la aeroportul Zaventem si metroul din Bruxelles, produse marti dimineata, au murit cel putin 13 persoane si alte 35 au fost grav ranite.

Cauza deflagratiilor nu este clara deocamdata. Potrivit AFP, o prima explozie a fost auzita in zona de plecari a aeroportului, urmata la scurt timp de a doua deflagratie. Numeroase persoane au fost vazute cand paraseau aeroportul abandonandu-si bagajele.

Corespondentul canalului de televiziune Sky News, Alex Rossi, aflat la aeroportul Zaventem, a declarat ca a auzit ‘doua explozii foarte, foarte puternice’. ”Am simtit cladirea miscandu-se. Erau praf si fum peste tot”, a spus el.

Claude Moniquet, expert in terorism, a declarat pentru cotidianul La Libre Belgique ca, ‘dupa imagini, exploziile au fost puternice’. ‘Este nevoie ca incarcatura (exploziva) sa fie puternica pentru a putea sparge geamurile’, a declarat Moiquet, care a refuzat sa faca alte comentarii.