Acasă Sanatate Forta naturala: Apicole pure si crude

Forta naturala: Apicole pure si crude

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista o afirmatie celebra, care spune ca, daca albinele ar disparea de pe fata pamantului, omul ar mai putea supravietui doar patru ani. In lipsa albinelor, nu ar mai exista polenizare, ceea ce ar duce la disparitia plantelor, prin urmare si a animalelor, iar in final a omului. In general, afirmatia ii este atribuita marelui savant Albert Einstein, insa nu exista dovezi clare ca el ar fi facut-o. Se pare ca adevaratul autor este scriitorul belgian Maurice Maeterlink, laureat al Premiului Nobel, in lucrarea sa „Viata albinelor”, publicata in anul 1901. Zicerea a fost deosebit de citata in deceniile care au urmat.

Insa, indiferent care ar fi autorul acestei afirmatii, cercetarile actuale arata ca ea este foarte apropiata de adevar. Albinele sunt deosebit de importante, vitale pentru viata pe Terra. Iar oamenii au stiut acest lucru de mii de ani. De aceea, nu este deloc de mirare ca albina face parte din foarte multe traditii, mitologii, povesti si legende ale popoarelor lumii, din epoci si regiuni diferite si apartinand unor civilizatii diferite, aflate la mari distante geografice si temporale unele de altele.

 

Datorita proprietatilor sale extraordinare si multiplelor intrebuintari (alimentatie, medicina, intretinere si frumusete), vechile civilizatii considerau produsele apicole si mai ales mierea drept „nectar al zeilor”. Considerau ca albinele infaptuiesc unul dintre cele mai sacre acte din natura: metamorfozarea nectarului florilor in miere.

 

Insa toate aceste beneficii importante pentru sanatatea si nutritia noastra se obtin mai ales atunci cand consumam produse apicole pure si crude, produse proaspete, produse care provin direct din stup si care au fost obtinute din plante care cresc in zone curate, nepoluate, neatinse de ingrasaminte chimice. Daca odinioara doar apicultorii aveau acces la produsele apicole in forma lor pura si cruda, astazi avem posibilitatea de a le consuma si noi in aceasta forma, in care sunt mult mai eficiente. In urma cu cateva decenii, de pilda, in Romania cunosteam doar polenul in forma sa uscata si laptisorul de matca liofilizat. Astazi, exista producatori autohtoni, precum compania ApiLand, care ne pun la dispozitie cele mai bune produse ale stupului si in forma lor cea mai pura.

 

Pentru a-si pastra proprietatile, unele apicole in forma lor pura si cruda trebuie pastrate la rece inca de la recoltarea lor in stup. Polenul crud, la congelator, iar laptisorul de matca, la frigider. Acest „lant al frigului” trebuie respectat si prin distributia cu masini frigorifice, si prin pastrarea la rece in magazine si farmacii. Prin urmare, este indicat sa cumparam apicole mai ales in forma lor pura si cruda doar din magazinele care le pastreaza in congelatoare si frigidere sau sa le comandam online de la producatori de incredere, verificati. Polenul crud rezista zece zile la temperatura camerei, iar laptisorul de matca crud, cel mult patru zile. Iar acasa trebuie sa le pastram in aceleasi conditii, si anume la congelator, respectiv la frigider.

Mierea cruda se pastreaza la temperatura camerei, insa trebuie sa stim ca ea nu se incalzeste niciodata la peste 40 de grade Celsius, caci isi pierde multe din proprietati – de aceea, nu se pune in lichide fierbinti. Aceasta miere cruda cristalizeaza (se zahariseste) mai repede decat cea din supermaket-uri, nu este la fel de fluida si nu are o culoare atat de atragatoare, insa aceste lucruri probeaza tocmai puritatea ei, faptul ca nu a fost procesata termic si chimic si faptul ca nu contine alte substante, ca este naturala.

 

Dupa cum ne spune Dr. Andreea Dragomirescu, specialist in apifitoterapie, „astazi se prefera utilizarea produselor apicola in forma lor proaspata. Pentru a putea avea aceste produse apicole in forma cruda, polenul, de exemplu, se pastreaza congelat, dar e bine sa se stie ca asta nu-i altereaza in niciun fel proprietatile. De ce? Pentru ca granulele de polen contin foarte putina apa. In general, atunci cand introducem un aliment in congelator, stim cu totii ca apa la temperaturi scazute are tendinta sa se dilate – atunci, moleculele de apa din orice produs isi modifica structura si, implicit, modifica proprietatile acestui produs. In cazul polenului nu se petrece acest lucru, pentru ca polenul contine foarte putina apa.”

 

Polenul crud este un aliment viu, pastrand nealterate toate proprietatile plantelor din care a fost recoltat de catre albine. Spre deosebire de polenul uscat, acest polen crud contine lactofermenti, care sunt probiotice naturale. Toata lumea vorbeste astazi despre probiotice, pentru ca foarte multe persoane au probleme digestive, mai ales din cauza modului de alimentatie pe care il avem si ca efect al E-urilor, colorantilor si conservantilor, care se utilizeaza foarte mult. Polenurile crude, la modul general, contin substante probiotice naturale.

Putem alege fie polenul crud poliflor, fie polenul crud monoflor, in functie de afectiunile sau starile pe care dorim sa le amelioram. Polenul monoflor are efecte diferite, in functie de florile din care a fost cules. Polenul crud de trandafir, de pilda, e indicat in afectiunile sistemului digestiv, in mentinerea sanatatii tubului digestiv si in reechilibrarea florei microbiene digestive. Polenul crud de salcie e foarte bun pentru sanatatea articulatiilor, in cazul in care exista afectiuni la acest nivel. Polenul crud de paducel este foarte util pentru mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular, fiind indicat in cazuri de hipercolesterolomie, hipertensiune arteriala, tulburari circulatorii sau chiar afectiuni cardiace. Polenul crud de iarba neagra e indicat pentru afectiunile generale ale sistemului urinar. Polenul crud de castan este foarte indicat pentru afectiunile venelor, caci castanul e un foarte bun tonic al peretelui venos. Polenul crud de prun e indicat, si el, mai ales pentru afectiuni ale tubului digestiv.

Cel mai bine este sa consumam polenul crud ca atare. Pentru adulti, doza recomandata este de o lingurita de polen crud de doua ori pe zi, iar pentru copii, cate o lingurita de polen crud o data pe zi. Desigur, polenul crud poate fi amestecat cu miere, poate fi consumat ca ingredient intr-o salata de fructe sau impreuna cu iaurt.

 

Produsul-vedeta al stupului este, desigur, laptisorul de matca crud. Acesta asigura longevitatea si stimuleaza activitatea creierului. In stup, matca se hraneste toata viata doar cu laptisor de matca, iar acest fapt ii permite sa traiasca de zeci de ori mai mult decat o albina lucratoare, o fereste de boli si ii da forta necesara pentru a depune zilnic sute de oua.

 

Din pacate, astazi asistam la disparitia unui mare numar de albine, din cauza poluarii. Aceasta disparitie in masa a albinelor este numita Colony Collapse Disorder (CCD). Se estimeaza ca aproape o treime din coloniile de albine din Statele Unite au disparut deja… Este o stare de fapt care trebuie schimbata, caci produsele apicole sunt adevarate elixiruri, nu doar simple alimente. Stupul ne vindeca gratie proprietatilor nectarului floral, proteinelor din polen si actiunii antiseptice a propolisului. Mierea este un amestec de fructoza, glucoza si apa, care este depozitat de catre albine si dezumidificat pana cand atinge consistenta necesara. Este incarcata de vitamine, minerale si antioxidanti care ne pot imbunatati sanatatea si chiar de pot vindeca de anumite afectiuni. S-a demonstrat ca mierea de calitate poate vindeca unele rani care rezista antibioticelor si medicamentelor de sinteza.

 

Traditia stuparitului are radacini adanci si pe meleagurile noastre. Dacia uimea lumea antica prin calitatea produselor sale apicole, fapt care i-a permis sa exporte pretiosul aliment in regiunile din jur, mai ales la sud de Dunare si inclusiv catre marele Imperiu Roman. Poate ca nu e de mirare ca, mult mai tarziu si mult mai aproape de noi, mai exact in ultimele decenii, Romania a devenit un adevarat pionier in domeniul cercetarii apiterapiei moderne. Intr-adevar, apicultura romaneasca poate fi un veritabil vector pentru brandul de tara, iar noi putem redescoperi sanatatea apreciind calitatea produselor apicole autohtone. Companii precum ApiLand, ale caror produse apicole sunt acum recunoscute in multe tari ale lumii, ajuta mult la construirea acestei imagini a tarii noastre.

 

Despre produsele apicole pure si crude puteti afla mai multe din emisiunea „Diferente si Esente” difuzata pe Realitatea TV:

 

 

Mai multe informatii despre beneficiile produsele apicole puteti afla accesand www.apiland.ro sau de la numarul de telefon 0371.78.00.78.