Acasă Stirile zilei Tech Nu o sa mai ai probleme de baterie cu smartphone-ul! Vezi tehnologia...

Nu o sa mai ai probleme de baterie cu smartphone-ul! Vezi tehnologia ce le permite sa se incarce singure

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un material transparent, realizat de cercetatori chinezi, ce poate fi atasat de ecranul tactil al unui telefon inteligent, poate genera electricitate ori de cate ori il atingem cu degetul in timpul folosirii telefonului, conform unui material publicat de Live Science.

Majoritatea telefoanelor mobile si a tabletelor sunt dotate cu ecrane tactile. Folosirea unui astfel de dispozitiv necesita atingerea lui cu degetul iar cercetatori de la Universitatea Lanzhou, din China, au avut ideea de a folosi energia mecanica a acestor atingeri pentru a o transforma in electricitate si pentru a incarca astfel bateria dispozitivului mobil, extinzandu-i considerabil perioada de functionare.

Cercetatorii chinezi au creat noul dispozitiv menit sa prelungeasca viata bateriei dispozitivelor mobile pornind de la un cauciuc siliconic transparent denumit PDMS. Ei au introdus in acest cauciuc niste circuite electrice cu grosimea de doar 700 de nanometri, realizate din titanat zirconat de plumb. Pentru comparatie, un astfel de circuit este de aproximativ 140 de ori mai subtire decat un fir de par. Dupa solidificarea cauciucului, cercetatorii au apelat la campuri electrice pentru a alinia nanocircuitele din cauciuc sub forma unor coloane. Aceasta aliniere contribuie la fixarea proprietatilor vizuale si electrice ale materialului care se ataseaza, la fel ca un ecran de protectie, de ecranul dispozitivului mobil, relateaza Agerpres.

Apoi, ori de cate ori aceste nanocircuite sunt indoite, asa cum se intampla atunci cand lovim cu degetul ecranul tactil al telefonului, ele genereaza electricitate, fenomen cunoscut inca din 1880 drept piezoelectricitate. Jacques si Pierre Curie sunt fizicienii care au observat, la sfarsitul secolului XIX, ca aplicarea de presiune asupra unui cristal de cuart rezulta in aparitia unei sarcini electrice in respectivul cristal. Prin faptul ca nanocircuitele din acest material sunt aliniate perfect, in coloane, ele reactioneaza la presiunea degetului la unison, generand maximum de energie electrica posibila.

Daca tinem o astfel de foita de material in fata ochilor, nanocircuitele din interiorul sau sunt greu vizibile chiar si pentru cei cu ochii cei mai ageri, iar materialul pare perfect transparent. Astfel, nanocircuitele „pot exploata energia mecanica exercitata asupra ecranului telefonului mobil fara a-i influenta functionarea normala”, conform coordonatorului echipei care a realizat aceasta inventie, profesorul Yong Qin de la Universitatea Lanzhou.

In plus, pe langa functia de reincarcare a telefonului in timpul functionarii, acest material ajuta si la pastrarea caracterului privat al informatiei de pe telefonul mobil pentru ca, privite sub un anumit unghi, nanocircuitele interfereaza cu lumina iar ecranul devine neclar si astfel, cineva aflat in apropiere nu poate vedea ce faci pe telefonul mobil.

In experimentele derulate, o simpla atingere tactila a acestui material a generat un curent electric de 0,8 nanoamperi.

Cercetatorii chinezi de la Universitatea Lanzhou si-au prezentat rezultatele in ultimul numar al revistei Small.