Acasă Politic Partidele s-au inteles! Cat va fi TVA in 2016

Partidele s-au inteles! Cat va fi TVA in 2016

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Discutiile dintre reprezentantii partidelor politice pe tema Codului fiscal s-au incheiat la Palatul Parlamentului. Partidele politice s-au inteles pentru un TVA de 20% in 2016 si de 19% in 2017 si si eliminarea unor taxe si impozite.

”Astazi am avut discutii pe Codul Fiscal cu toate partidele politice. S-a ajuns la un consens, la acest nivel, cel putin fata de amanarea a doua masuri. In primul rand TVA-ul va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. O a doua masura propusa de PNL a fost aceea de a amana pentru un an de zile eliminarea supraaccizei pentru 2016, urmand ca acest lucru sa se intample din 2017. De asemenea, s-a sugerat ca in Parlament sa facem o informare trimestriala a Guvernului fata de modul in care executia bugetului se realizeaza pentru a sti exact ca tinta de deficit pe care ne-o asumam sa fie si respectata”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

”9% la TVA de la 1 iunie nu a fost prevazuta initial in fotrmul atrimisa Parlamentului de Cod Fiscal si, de asemenea, au fost facute cateva ajustari in acest sens. Azi am avut cifrele la zi, s-a discutat oarecum tehnic, pe fiecare masura in parte. Cifrele de astazi, in urma discutiilor pe cele doua masuri sunt aproximative, undeva la 0,5, 0,6 este o reducere a deficitului estimata initial, adica in jurul cifrei de 2%”, a mai spus Teodorovici.

Intrebat daca a convins BNR ca prevederile noului Cod Fiscal sunt aplicabile, ministrul Finantelor a declarat: ”Nu e vorba de convins. A fost discutia ieri intre priemier si guvernatorul BNR privind acest propuneri de amanare sau de reducere din Codul Fiscal. S-a agreat”.

 

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat, dupa intalnirea tehnica de la Parlament, ca noul Cod Fiscal se apropie de angajamentele internationale. „Romania se apropie prin Codul Fiscal de angajamentele internationale. Romania are ca angajamente o serie de prevederi care asigura mediu de afaceri o dezvoltare sanatoasa. Modul in care au avut loc discutiile ne dau o posibilitate sa speram ca toate angajamentele pe care Romania le-a luat in tratatele internationale vor fi asuma”, a spus Nicolaescu. Despre reducerea treptata a TVA-ului, liberalul a spus ca aceasta „garanteaza sustenabilitate”. Intrebat de ce PNL a refuzat prima oara Codul Fiscal, Nicolaescu a spus ca initial le-au fost prezentate alte date. „Atunci cand a fost in Parlament dezbaterea pe Codul Fiscal, datele erau altele decat sunt azi. In cosecinta si pozitia se schimba. Azi au adus niste cifre mult mai aproape de credibilitate”, a mai spus acesta.

Reprezentantii partidelor politice au ajuns la un consens cu privire la reducerea TVA la 20 la suta si eliminarea unor taxe si impozite. Ministrul Eugen Nicolicea a anuntat ca TVA va fi scazuta in trepte, la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% incepand cu 1 ianuarie 2017. S-a convenit, de asemenea, sa se amane scoaterea supra-accizei pentru carburant. Restul prevederilor au ramas neatinse, a spus Nicolicea. „Am discutat din punct de vedere tehnic, am vazut impactul, am facut ca temerile privind nesustenabilitatea Codului Fiscal sa nu mai existe”, a explicat ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

La initiativa UNPR, partidele parlamentare s-au intalnit, astazi, pentru a discuta despre modificarile din legea care stabileste nivelul impozitelor si taxelor platite de orice firma si persoana fizica din Romania. TVA-ul este miza negocierilor. Premierul a spus aseara ca este dispus sa accepte un plafon de 20% si nu 19% cum prevede Codul votat in Parlament. Potrivit unor surse, partidele s-au inteles deja si TVA ar urma sa fie redus la 20%.

PSD ar accepta reducerea TVA la 20%, in loc de 19%, liberalii sunt de acord cu TVA de 20%, dar vor pastrarea supraaccizei, iar UDMR – TVA redus la 19% sau, daca nu se intruneste majoritatea, la 20%. PSD l-a trimis la negocieri pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, impreuna cu Viorel Arcas (membru al Comisiei de Buget-Finante din Senat) si Viorel Stefan (membru al Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor). De la UDMR participa euoparlamentarul Iuliu Winkler, senatorul Alexandru Vegh si deputatul Erdei Doloczki Istvan.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu anunta recent ca, in urma discutiilor informale care au avut loc in pregatirea acordului politic privind reexaminarea Codului fiscal, s-a convenit data de 20 august, ora 10,00, pentru intalnirea tehnica, la Palatul Parlamentului. „Discutiile tehnice vor fi urmate de discutii politice pana la inceperea sesiunii extraordinare parlamentare din 25 august”, a spus Predoiu.