Acasă Sanatate Simptomele care ne avertizeaza ca avem dereglari de tiroida

Simptomele care ne avertizeaza ca avem dereglari de tiroida

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Slabiciunea generala constipatia, lipsa de concentrare si nervozitatea sunt simptome care, probabil, nu ne duc cu gandul ca am putea avea probleme cu tiroida.

Tiroida este o glanda mica, de forma unui fluture, fiind situata in partea anterioara a gatului. Pentru ca este implicata in multe dintre functiile organismului, dereglarile ei induc schimbari la nivelul multor organe, de unde si multitudinea de simptome prin care se manifesta, scrie clicksanatate.

Tiroida are un rol esential in controlul metabolismului prin hormonii secretati, tiroxina (T4), triiodotironina (T3) si calcitonina. Produsi din iodul continut de alimente (mai ales din sare), hormonii T3 si T4 sunt implicati, printre altele, in termoreglare, in greutate (prin accelerarea sau prin diminuarea arderilor), in metabolismul bazal, in colesterol si ritmul cardiac, in dezvoltarea tesutului osos si nervos, influenteaza hormonii sexuali, tranzitul intestinal, pielea, unghiile si parul.

Cele mai frecvente dereglari tiroidiene sunt hipotiroidismul si hipertiroidismul. Femeile au o probabilitate de sase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburari tiroidiene, riscul de aparitie a acestora (mai ales a hipotiroidismului) crescand o data cu varsta.

Atunci cand, din diverse cauze, tiroida nu mai secreta suficienti hormoni, apar semnele hipotiroidismului. Aceasta dereglare „leneveste” metabolismul, care este controlat de hormonii tiroidieni. Hipotiroidismul poate fi cauzat si de extirparea chirurgicala a glandei tiroide, de o boala autoimuna (tiroidita cronica Hashimoto), de deficitul de iod sau de administrarea unor medicamente (litiu).

Printre simptomele hipotiroidismului se numara: intoleranta la frig, iritabilitatea, caderea parului, pielea uscata, confuzia mentala, tulburarile de memorie, constipatia, crampele musculare, depresia, slabiciunea, oboseala, cresterea in greutate, incetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia, dislipidemia (cresterea grasimilor sangvine).