Acasă Stirile zilei Bani Petrolul nu este cea mai importanta sursa de venit a grupului Stat...

Petrolul nu este cea mai importanta sursa de venit a grupului Stat Islamic! Vezi cine are cea mai mare pondere!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vanzarea petrolului pe piata neagra nu mai reprezinta principala sursa de venit pentru gruparea terorista Stat Islamic, a declarat marti secretarul de presa al Pentagonului, amiralul John Kirby, citat de Foreign Policy in editia electronica.

Traficul cu petrol devenise o sursa cruciala de venituri pentru gruparea jihadista, care detine mai multe campuri petrolifere din Irak si Siria. Veniturile obtinute din petrol au facut diferenta intre gruparea Stat Islamic (SI) si alte organizatii teroriste, care sunt mai dependente de donatiile din exterior. Dar productia de petrol reprezinta si un punct vulnerabil pentru jihadisti, pentru ca a oferit tinte relativ usoare coalitiei internationale conduse de Statele Unite care bombardeaza obiectivele SI.

Pe parcursul verii, inainte sa inceapa campania de bombardamente a coalitiei, expertii estimau ca SI produce peste 80.000 de barili de petrol pe zi, pe care il vindea pe piata neagra, obtinand intre un milion si trei milioane de dolari zilnic.

In ultimele luni, Statele Unite si coalitia au bombardat tinte din Irak si Siria asociate cu productia de petrol, in special rafinarii. In octombrie, Agentia Internationala pentru Energie estima ca raidurile aeriene au redus productia de petrol a SI la aproximativ 20.000 de barili pe zi. In plus, scaderea pretului petrolului, care afecteaza bugetul Irakului, a condus de asemenea la reducerea pretului pe piata neagra.

In aceste conditii, gruparea Stat Islamic a incercat sa lanseze o serie de atacuri asupra orasului petrolier Kirkuk, din nordul Irakului, insa fortele kurde au reusit sa respinga atacurile jihadistilor. Potrivit Comandamentului Central al SUA, coalitia condusa de Statele Unite a efectuat 32 de raiduri de sambata pana luni, pentru a ajuta fortele de securitate kurde in lupta contra gruparii SI in Kirkuk.