Acasă Politic Apararea TEUTONA. Cum a raspuns Iohannis primului ATAC asupra sa din 2015

Apararea TEUTONA. Cum a raspuns Iohannis primului ATAC asupra sa din 2015

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a raspuns miercuri, in cadrul unei emisiuni, atacurilor la care a fost supus în urma declaratiilor sale de marti de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Iohannis a precizat ca in ceea ce priveste MCV, nu vrea ridicarea rapida a acestui mecanism european, ci atunci cand Romania isi va fi indeplinit obiectivele. Cat despre relatia cu premierul Ponta, presedintele Iohannis a spus ca e vorba despre o relatie de lucru. Seful statului a ezitat indelung sa comenteze OUG care ii permite lui Ponta sa renunte la doctoratul plagiat, spunand in cele din urma ca „niciodata nu am fost de parere ca trebuie sa dam legi pentru o persoana”.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui tarii:

  • Declaratiile de ieri de la CSM. De ce este important ca procurorul general sa fie membru al CSAT?

Klaus Iohannis: Eu am spus ca este o chestiune care ar trebui foarte bine judecata. CSAT-ul nu se ocupa numai de apararea tarii ci si de securitatea nationala. Lupta anticoruptie si impotriva crimei organizate tin de securitatea nationala, mai ales in aceasta etapa. Sper sa prindem zilele in care sunt atat de putini corupti incat nu mai constituie o problema de securitate nationala. In CSAT este ministrul Transporturilor, chiar cred ca lucrurile de care se ocupa procurorul general sunt cel putin la fel de importante.

Nu se amesteca puterile in stat. Este mai degraba vorba de colaborarea puterilor in stat.

Trebuie sa iesim dintr-o paradigma care s-a instalat in mod nefericit. Multi cred ca cele trei puteri trebuie sa se pazeasca reciprorc. Nu o impartasesc. Toata lumea trebuie sa colaboreze ca sa rezolve problemele.

  • Inalta Curte, CSM si Parchetul general sa aiba posibilitatea de a initia legi. De ce e important?

Nu am spus ca e obligatoriu, nu am spus ca nu se poate altfel. Dar mi se pare o chestiune care trebuie foarte bine judecata de toti. Daca in sistemul judiciar sau CSM apare o discutie si se ajunge la conncluzia ca trebuie modificata o lege, atunci trebuie sa se adreseze Ministerului Justitiei. Si sintem in situatia in care o putere in stat se poate adresa Parlamentului doar prin intermediul Executivului. Dar dupa discutii avute cu specialisti am considerat ca e bine sa pun in discutie aceasta tema. Am venit cu teme care sint importante. Daca nu ar fi fost importante, nu s-ar fi discutat.