Presedintele rus Vladimir Putin atrage multimea in vestul nationalist al Ucrainei, in chip de Irod cel Mare – regele Iudeei care a masacrat pruncii potrivit Evangheliei -, cu ocazia Craciunului, sarbatorit pe stil vechi miercuri.

Conflictul armat din estul Ucrainei, soldat cu peste 4.700 de morti de la inceputul lui aprilie, a adus anul acesta personaje insolite in sceneta Nasterii lui Hristos, pe o straduta pavata din centrul bastionului nationalist Liov.

Purtand o masca cu efigia lui Putin si o coroana pe cap, actorul care-l reprezinta pe presedintele rus este atractia principala.

In timpul spectacolului, „regele Putin” inceaca sa-l fure pe pruncul Isus Fecioarei Maria si lui Iosif, asezati in micul grajd, alaturi de un magar in carne si oase.

Insa cei doi actori in uniforme, reprezentandu-i pe militarii ucraineni, il impiedica si-l imobilizeaza cu mainile la spate. „Regele”, descurajat, se duce si se aseaza afara, langa trei oi, al caror behait se amesteca cu cantecele ucrainene de Craciun.

Publicul adora sceneta. In pofida celor -10 grade Celsius, sute de persoane se aduna sa asiste la ea, inclusiv numerosi turisti care vin anual in acest frumos oras medieval de Craciunul pe stil vechi, sarbatorit miercuri in Ucraina, potrivit calendarului iulian.

„Bravo. Bine jucat!” isi exprima spectatorii entuziasmul.