Acasă Stirile zilei O tanara crestin-ortodoxa va plati cu viata refuzul de a-si renega credinta

O tanara crestin-ortodoxa va plati cu viata refuzul de a-si renega credinta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O tanara sudaneza crestin-ortodoxa a fost condamnata de un tribunal din Khartoum la moarte pentru apostazie (renegarea credintei n.r.). Sudaneza de 27 de ani, insarcinata in opt luni, este in prezent detinuta impreuna cu fiul ei de 20 de luni, potrivit organizatiei Amnesty International, care a cerut eliberarea sa imediata.

„V-am acordat trei zile pentru a va renega credinta, dar ati insistat ca nu veti reveni la islam. Va condamn la pedeapsa cu moartea prin spanzurare”, a anuntat judecatorul Abbas Mohammed Al-Khalifa, adresandu-se tinerei cu numele de familie al tatalui sau, de religie musulman.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag, numele sau crestin, a fost, totodata, condamnata si la 100 de lovituri de bici pentru ‘adulter’.

Anterior, in timpul audierii, dupa o lunga interventie a sefului religios musulman care a incercat sa o convinga sa renunte la credinta ei, Meriam a spus calm: ‘Sunt crestina si nu am facut niciodata un act de apostazie’.

Ambasadorii SUA, Canadei, Marii Britanii si Olandei si-au exprimat marti ‘puternica lor ingrijorare’ fata de cazul acestei tinere crestine sudaneze. „Facem apel la guvernul din Sudan sa respecte libertatea de religie, inclusiv dreptul la schimbarea credintei sau a convingerilor”, au indicat misiunile diplomatice mentionate intr-un comunicat comun, preluat de AFP.

Acest drept este stipulat in Constitutia interimara sudaneza din 2005, precum si in textele internationale privind apararea drepturilor omului, subliniaza cancelariile occidentale, cerand autoritatilor judiciare ca, ‘din compasiune’, sa claseze cazul tinerei.

Potrivit Amnesty International, Meriam Yahia Ibrahim Ishag a fost crescuta in religie crestin-ortodoxa, religia mamei sale, tatal sau, musulman, fiind absent in perioada copilariei sale. Ea s-a casatorit apoi cu un crestin din Sudanul de Sud.

Acuzatia de ‘adulter’ i-a fost adusa pentru casatoria sa cu un crestin, a indicat aceeasi organizatie, adaugand ca, potrivit legii islamice in vigoare in Sudan, o femeie musulmana nu se poate casatori cu un barbat de alta religie.