Acasă Stirile zilei Stiinta CAPSULELE TIMPULUI vor fi DESIGILATE in anul 6939! Ce contin acestea? VIDEO

CAPSULELE TIMPULUI vor fi DESIGILATE in anul 6939! Ce contin acestea? VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Capsulele timpului care au fost ingropate din anul 1939 si 1964 vor fi desigilate in 6939, la 5.000 de ani de la sigilarea primeia.

Cu ocazia Targurilor Mondiale desfasurate la New York, in 1939 si 1964, compania Westinghouse Electric a pregatit doua capsule ale timpului, programate sa fie desigilate in anul 6939. Desi recipientele ingropate de gigantul american nu au fost primele capsule ale timpului realizate, Capsula I a fost cea dintai care a purtat aceasta denumire, iar Westinghouse a fost prima companie care a adoptat o abordare stiintifica, sigiland continutul recipientelor in asa fel incat sa reziste timp de 5.000 de ani, pana la redescoperirea lor, relateaza Business Insider.

Targul din 1939, care a avut loc loc in parcul Flushing Meadows, din New York, amenajat special pentru aceasta ocazie, a fost prima expozitie internationala axata pe viiitor, avand sloganul Dawn of a New Day (n.r. Zorii unei noi zile, in limba engleza). Cu aceasta ocazie, compania Westinghouse Electric, cunoscuta pentru inventiile si inovatiile din epoca, a pregatit o capsula a timpului, cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu asupra modului de viata din secolul al XX-lea si de a le usura munca arheologilor, antropologilor sau a istoricilor din viitor. O a doua capsula a fost ingropata 25 de ani mai tarziu, in 1964, cu ocazia urmatorului Targ Mondial de la New York. Ambele urmeaza sa fie deschise la 5.000 de ani de la sigilarea primeia, in 6939.

Cele doua recipiente, in forma de glont, masoara 2.29 metri in lungime si au un diametru de aproximativ 21 de centimetri. Capsula I cantareste in jur de 363 de kilograme, in timp ce a doua este de doua ori mai usoara. Prima a fost realizata dintr-un aliaj neferos care contine cupru, in proportie de 99.4%, crom, 0.5% si argint, 0.1%, ca sa reziste la coroziune timp de mai multe milenii.

Capsula II este facuta din Kromarc 55, un otel inoxidabil care contine fier, 52.6%, nichel, 21.24%, crom, 15.4%, mangan, 8.2%, molibden, 2.15%, silicon, 0.22%, carbon 0.05%, fosfor, 0.013% si sulf, 0.012 %. Obiectele sigilate in cele doua recipiente sunt protejate de cate o anvelopa din sticla, in care a fost pompat azot, respectiv argon.

Capsula I contine 35 de obiecte de zi cu zi, 75 de feluri de textile si materiale, documente inregistrate pe microfilm si un jurnal de stiri de 15 minute. Printre obiectele sigilate in prima capsula se afla un pachet de tigari Camel, o pereche de ochelari, un ceas desteptator sau monede si bancnote americane. Printre documentele inregistrate pe microfilm se regasesc un dictionar, un almanah, tablouri celebre si alte imagini reprezentand arta contemporana si mesaje redactate de personalitatile vremii, ca Albert Einstein sau Thomas Mann. Capsula contine si un mic microscop pentru citit, instructiuni pentru realizarea unui microscop de dimensiuni mari, dar si explicatii detaliate insotite de ilustratii privind sunetele si cuvintele din limba engleza, in caz ca persoanele din viitor nu ar intelege limbajul actual.

Vezi VIDEO AICI!

Capsula II contine obiecte grupate in cinci mari categorii: produse de uz comun, energie atomica, dezvoltari stiintifice, spatiul cosmic si diverse. Ultima categorie include inregistrari ale unor voci, sunete si melodii celebre si peste 50.000 de pagini de informatii, pe microfilm de 16 mm. Printre obiectele de zi cu zi se afla lentile de contact, detergent, o periuta de dinti electrica, un pachet de tigari cu filtru, lentile de contact sau o camera de fotografiat automata. In categoria descoperirilor stiintifice se regasesc antibiotice, fibre sintetice, apa de mare desalinizata, un magnet permanent si pastile anticonceptionale. Ambele recipiente contin seminte ale diferitelor plante folosite in agricultura.

Cele doua capsule sunt ingropate la o distanta de trei metri una de cealalta, in parcul Flushing Meadows, din New York, la o adancime de 15 metri. Pozitia acestora este marcata de un monument de granit de sapte tone. Desi au fost realizate cu ocazia Targurilor Mondiale din orasul american, recipientele nu au fost ingropate in ziua deschiderii expozitiilor. Capsula I a fost sigilata pe 23 septembrie 1938, in ziua echinoctiului de toamna, iar Capsula II a fost adaugata pe 16 octombrie 1965, in ultima zi a Targului.

Sursa: mediafax.ro