Acasă World Ucraina vrea judecarea lui Ianukovici la Haga

Ucraina vrea judecarea lui Ianukovici la Haga

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rada Suprema a Ucrainei a recunoscut jurisdictia Curtii Penale Internationale de la Haga cu privire la materia crimelor impotriva umanitatii comise de inalti functionari de stat. Pentru rezolutia in cauza, pe 25 februarie, au votat 324 de deputati, potrivit site-ului oficial al Parlamentului de la Kiev.

Parlamentul solicita instantei de la Haga sa-l cheme pe presedintele Viktor Ianukovici in fata justitiei pentru crimele comise impotriva civililor in timpul protestelor. Oficiali ai Curtii Penale de la Haga au declarat ca inca nu au primit solicitarea Ucrainei, potrivit Reuters.

In rezolutia adoptata de Rada se precizeaza ca deputatii au solicitat instantei de la Haga sa investigheze crimele oficialilor in cursul protestelor care au avut loc in tara intre 30 noiembrie 2013 – 22 februarie 2014. Parlamentarii au amintit ca ciconirile opozitiei cu politia si trupele interne au dus la numeroase victime, iar unii  protestatari au fost chiar torturati.

Anterior, vicepresedintele parlamentului, Ruslan Koshulinsky, a declarat ca Procurorul General al Ucrainei pregateste probatoriul pentru un dosar penal impotriva lui Ianukovici. Se discuta porpunerea emiterea unui mandat international de arestare.