Acasă Stirile zilei Social Investitie de milioane de euro pentru deszapezirea din aceasta iarna

Investitie de milioane de euro pentru deszapezirea din aceasta iarna

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru deszapezirea din aceasta iarna a sectoarelor 1 si 5 din Capitala, Romprest a facut o investitie de 3,5 milioane de euro in dotari si utilaje. 

Datorita faptului ca iarna aceasta va fi mai dificila din punct de vedere al precipitatiilor si al temperaturilor scazute fata de cea trecuta, Romprest a decis sa aloce reurse suplimentare pentru activitatea de deszapezire si prevenirea poleiului.

Dupa cum s-a auzit, si iarna aceasta va fi dificila din punct de vedere al precipitatiilor si al temperaturilor scazute. Tinand cont si de iarna trecuta, ne-am pregatit si am alocat resurse suplimentare pentru activitatea de deszapezire si prevenirea poleiului. Am investit in parcul auto, exclusiv pentru echipamente de deszapezire, 3,5 milioane de euro. Am achizitionat 18 utilaje noi multifunctionale pentru pluguire si depoleire, iar pentru eficientizarea activitatii pe strazile secundare am achizitionat 50 de pluguri de dimenisuni mai reduse, a declarat directorul Directiei de management din Cadrul Romprest, Elena Barabancea.

In Sectorul 1, Romprest va actiona pentru deszapezire pe 1.080 de strazi, insemnand 5.500.000 de metri patrati de carosabil cu 90 de utilaje dotate corespunzator, fiind vorba despre abrollkippere, autocisterne, basculante, auto-cisterne multifunctionale, incarcatoare frontale, multicar, tractoare si unimoguri. Personalul aferent activitatii va fi de cel putin 200 de persoane pe schimb, care va actiona 24 din 24 de ore, in vederea indepartarii manuale a zapezii de pe trecerile pietoni, din statiile si refugiile RATB, cai acces institutii publice etc. In functie de conditiile meteo, numarul de personal poate fi dublat.

Pentru sezonul de iarna 2012-2013, Romprest a identificat in Sectorul 1 un numar de 20 de puncte fixe unde vor fi pozitionate utilaje pregatite sa intervina, cu patru mai multe fata de sezonul trecut.

Romprest se va ocupa si in aceasta iarna de deszapezirea Sectorului 5 unde, spre deosebire de Sectorul 1, va asigura acest serviciu doar pentru domeniul public si nu si pentru populatie.

Pentru Sectorul 5 compania va asigura deszapezirea pe un numar 872 strazi cu o suprafata de 2.300.000 de metri patrati. cu un numar de 25 utilaje dotate corespunzator. Personalul care va actiona va fi de cel putin 150 de persoane pe schimb. Pentru stationarea utilajelor de deszapezire au fost identificate cinci puncte fixe.

Pana in prezent, Romprest a achizitionat 8.000 de tone de sare si 4.000 de tone de clorura de calciu, care, in functie de evolutia conditiilor climatice, cantitatile vor fi suplimentate, pana la dublarea acestora.  Compania detine propriile statii pentru producerea solutiilor de clorura de calciu lichide.

Din data de 15 noiembrie a intrat in vigoare programul de deszapezire si combaterea poleiului pentru sezonul de iarna 2012–2013. Efectivele Romprest vor asigura aceste servicii pana in data de 15 martie, conform legislatiei in vigoare, conform directorului operational al companiei, Sorin Velicu.

Conform acestui program, deszapezirea se va face mai intai pentru strazile din Urgenta 1 care cuprinde arterele destinate traficului RATB, inclusiv pasajele subterane si supraterane, si despre cele pe care se afla obiective sociale si de interes public. Pe aceste artere, deszapezire se demareaza imediat de la declansarea fenomenelor meteorologice si se finalizeaza in maxim patru ore de la incetarea lor.

Tot in cadrul Urgentei 1 este prevazuta si asigurarea accesului la obiectivele care deservesc servicii vitale pentru populatie (sanatate, alimentatie publica, invatamant, asigurare energie electrica, termica, transport in comun), dar si actionarea la refugiile pietonale ale statiilor RATB, in maxim doua ore de la incetarea fenomenelor meteorologice.

Urgenta 2 vizeaza interventiile pe restul arterelor care nu sunt incluse in prima urgenta, in cel mult patru ore de la finalizarea acesteia.

In cazul ninsorilor abundente, sau cu o durata mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszapezire pentru degajarea strazilor pe care circula transportul in comun si a strazilor pe care se afla institutiile publice: scoli, spitale, piete agroalimentare, statii de salvare, unitati de pompieri etc. Pentru combaterea poleiului vor fi aplicate tratamente preventive, in maxim doua ore de la avertizarea meteorologica, incepand cu rampele, podurile si pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto intens.