Acasă Stirile zilei Pharma Ministrul Sanatatii: Remdesivir, medicamentul minune, folosit in SUA la tratarea coronavirusului, va...

Ministrul Sanatatii: Remdesivir, medicamentul minune, folosit in SUA la tratarea coronavirusului, va fi adus in Romania

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca medicamentul inovativ american Remdesivir, care a dus la vindecarea a peste 100 de pacienti in diverse tari ale lumii, ar putea fi folosit si in Romania.

„Am urmarit si noi studiul din SUA. Urmarim ca Remdesivir sa fie acreditat in SUA, apoi sa intre in comunitatea europeana si sa-l putem prelua si noi. Raspunsul la tratament e unul pozitiv si unul care promite. In acest moment noi suntem intr-o relatie in care avem o discutie cu cei care fac acest studiu. In masura in care acest studiu este omologat, in putem aduce in comunitatea europeana si apoi si la noi. Sa speram ca intr-o luna”, a afirmat Nelu Tataru la Antena 3.

Primul studiu clinic cu Remdesivir a fost Spitalul din Chicago, unde sunt tratati pacienti cu coronavirus. Studiul a inclus 125 de pacienti, dintre care 113 cu forme grave. Au fost inregistrate doar doua decese. in rest, toti pacientii s-au vindecat intr-un interval nu mai lung de o saptamana.

Referindu-se la tratamentul cu plasma, Tataru a mentionat ca „este inca la nivel de studiu”. „Avem centre la Timisoara, Iasi si Bucuresti (…) Azi am facut acel protocol de prelevare a plasmei. Ramane ca si in comisiile de ATI, Boli Infectioase, Hematologie sa elaboreze si un proiect, un protocol de studiu pe care sa-l putem pune in practica, sa folosim aceasta plasma hiperimuna la pacientii critici. Pacientii critici sunt cei care au cea mai mare nevoie si in acest moment pot reactiona la acea plasma hiperimuna avand anticorpii”, a evidentiat ministrul Sanatatii.

Nu la fel de optimist este ministrul Sanatatii in privinta unui vaccin: „inca nu suntem aproape de a avea un vaccin impotriva COVID-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului. Trebuie sa aiba o perioada de studiu, de testare pe persoane sanatoase si dupa aceasta perioada sa-l putem procura si sa-l putem utiliza in intreaga masa”, a spus Tataru.

Medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat ca medicamentul Remdesivir este un antiviral care a fost dezvoltat initial pentru infectia cu virusul Ebola.

“El nu prea s-a dovedit eficace in infectia cu virusul Ebola, insa se pare ca e foarte eficace in infectia cu noul coronavirus”, a punctat Rafila la Antena 3, conform Adevarul. Studiul de faza III, care intruneste 4.000 de pacienti din toata lumea, 2.400 din ei cu forme grave, a avut un prim raspuns. Primul site care a terminat studiul clinic a fost Spitalul din Chicago, unde sunt tratati astfel de pacienti. A inclus 125 de pacienti, dintre care 113 cu forme grave, cu doua exceptii: au fost doua decese. in rest, toti pacientii s-au vindecat intr-un interval nu mai lung de o saptamana”.

Medicul spune ca acesta este primul medicament care ar putea sa fie aprobat ca tratament al cauzei, al infectiei. Rafila precizeaza ca “celelalte medicamente pe care le folosim in momentul de fata sunt mai degraba implicate in reducerea efectelor infectiei, cum este Hidroxiclorochina”.