Acasă World Avertizare fara precedent de la ONU: Pandemia de coronavirus va provoca o...

Avertizare fara precedent de la ONU: Pandemia de coronavirus va provoca o foamete de proportii biblice!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Planeta se va confrunta cu episoade de foamete de „proportii biblice” in partile cele mai sarace ale lumii, avertizeaza ONU, in conditiile in care pandemia de coronavirus va condamna inca 130 de milioane de oameni la foamete, relateaza CNN.

Aceste episoade de foamete ar putea avea loc in „aproximativ 36 de tari”, in cel mai rau caz, a declarat directorul executiv al World Food Programme, intr-un discurs sobru, marti. Zece dintre aceste tari deja au peste un milion de oameni care se confrunta cu foametea, a completat el, scrie Digi24.

Motivele citate de el sunt conflictul, recesiunea economic, un declin in cantitatea de ajutoare si prabusirea preturilor la petrol.

„in timp ce ne confruntam cu pandemia de coronavirus, suntem, de asemenea, pe punctul de a fi loviti de o pandemie de foamete. Exista pericolul real ca mai multi oameni sa moara din cauza impactului economic decat din cauza virusului”, a spus David Beasley.

WFP a avertizat deja ca 2020 va fi un an devastator pentru numeroase tari lovite de saracie si razboi, cu 135 de milioane de oameni aflandu-se intr-o criza alimentara. Proiectiile reinnoite dupa criza coronavirusului aproape ca dubleaza acesta cifra.

Aceasta cifra, adaugata la cea de 821 de milioane care sunt deja infometati „cronic”, arata o statistica sumbra – peste un miliard de oameni in situatii de criza alimentara. Agentia a identificat 55 de tari care se afla sub presiunea unui risc mare de foamete.

„Aceste tari se confrunta cu alegerea imposibila dintre a salva vieti, traiul cetatenilor lor sau, in cel mai rau caz, vor ajunge sa salveze oamenii de coronavirus, doar pentru a ii privi cum mor de foame dupa”, se arata in raportul agentiei.

Dintre acestea, tarile cu cele mai mari probleme sunt Yemen, Republica Democratica Congo, Afghanistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Nigeria si Haiti. Majoritatea acestor tari nu au fost lovite puternic de pandemie, insa situatia proasta a sistemelor lor de Sanatate ar putea transforma o epidemie minora intr-un devastatoare.